BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,20
ALTIN 2.247,60
HABER /  GÜNCEL

Ömer Halisdemir davasında flaş ara karar

Ömer Halisdemir davasında ara karar verildi. 15 temmuz darbe girişiminde Ömer Halisdemir'in şehit edilmesiyle ilgili görülen duruşmada ara karar çıktı.

Abone ol

Özel Kuvvetler Komutanlığını (ÖKK) ele geçirmek isteyen cuntacı general Semih Terzi'yi vurarak, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir'i şehit eden darbecilerin yargılandığı davada, tüm sanıkların tahliye talebi reddedildi. Mahkeme heyeti, 14 Nisan'da üç kişilik bilirkişi heyetiyle olay mahallinde keşif yapılmasına karar verdi. 

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tanık beyanlarının alınması tamamlandı. Duruşmaya verilen aranın ardından Mahkeme Başkanı İsmail Ademoğlu ara kararı açıkladı. Buna göre, tüm sanıkların tahliye taleplerinin reddine, olay mahalli ÖKK'da keşif yapılmasına karar verildi. 

ÖZEL KUVVETLERDE KEŞİF YAPILACAK
Ara karara göre olay yerinde, 14 Nisan'da 14.30 itibaren üç kişilik bilirkişi heyetiyle keşif yapılacak. Keşif sırasında Albay Oğuz Tozak, Albay Mustafa Yılmaz Sayar, GATA Kurmay Başkanı Albay Muammer Alper ile Astsubay Kamil Aksoy'un hazır edilmeleri için müzekkere yazılacak. 

BİLİRKİŞİ RAPORU
Nedim Şahin'in oğlu Enes Şahin ile Başbakanlığın davaya katılma talepleri kabul edilirken kamera kayıtlarının incelenmesi için oluşturulan ve sayısı 4'ten 7'ye çıkarılan bilirkişi heyetinin raporu ile el konulan dijital malzemelerle ilgili emniyet siber suçlar bürosunda yapılan inceleme raporu da beklenecek. 

Sanık Mehmet Bilge'nin talepleri yargılamayı gereksiz uzatacağı gerekçesiyle reddedilirken ÖKK Meskun Mahallerde Muharebe Talimnamesi dosyaya getirilecek. Duruşmaya 16 Mayıs'ta devam edilecek. 

BUGÜNKÜ DURUŞMADA NELER OLDU?
Mahkeme Başkanı İsmail Ademoğlu, tanık ifadelerinin tamamlanmasının ardından, ara duruşma açılarak tanık olarak ifadesi alınan ÖKK Komutanı Zekai Aksakallı'nın ifadesini okudu. Duruşmada sanık avukatlarına, Aksakallı'nın ifadesine karşı beyanları soruldu.

Söz alan sanık Fatih Şahin'in avukatı Çiğdem Koç'un, "Aksakallı'nın ifadesi alınmadan önce 50 sorum vardı, şimdi 100 sorum var. Kendisi burada dinlenmeden olmaz. Burası darbe komisyonu değil, gelecek burada ifade verecek." sözleri üzerine Mahkeme Başkanı Ademoğlu, "Tabii ki gerekirse tekrar çağırır ifadesini alırız, buna bir engel yok. Mazereti olduğunu söyleyince duruşma açıp ifadesini aldık." dedi.

Diğer bazı sanık avukatları da Zekai Aksakallı'nın mahkeme huzurunda tekrar dinlenmesini istedi. 

"KOCASI YANLIŞ BİR ŞEY YAPMIŞSA...'

Olay gecesi öldürülen Başçavuş Nedim Şahin'in eşi müşteki Ayşe Şahin'in avukatı İlter Aksoylu, Nedim Şahin'in ilk süreçte şehit olduğunun söylendiğini belirterek, "Hatta maaş bağlandı, iade ettik. 'Müze yapacağız' dendi elbiseleri istendi, sonra 'hain' dendi." diye konuştu.

Şahin'in, ölü muayene tutanağı ile Adli Tıp otopsi raporunda farklılıklar bulunduğunu iddia eden Aksoylu, "Ayşe Şahin eşinin ölümüyle ilgili şüpheler yaşamaktadır. Naaş karargahta bir günden fazla kalmış acaba sonradan kin güdülerek tekrar ateş mi edilmiş? Bunların ortaya çıkmasını istiyoruz. Olay gecesine ait görüntülerin verilmesini  istiyoruz. Aile bunları izleyip en azından rahatlayacak, kocası yanlış bir şey yapmışsa kader diyecek, onu da bilecek." ifadesini kullandı. 

Zekai Aksakallı o geceyi anlattı! Halisdemir'in üstündeki örtüyü...

SANIK ŞAHİN AKSAKALLI'NIN BEYANLARINI KABUL ETMEDİ

Söz alan sanık Fatih Şahin, Aksakallı'nın kendisine ilişkin beyanlarını kabul etmediğini dile getirerek, "Benim tabur komutanı olarak, yaşanan terslikleri fark etmem sorumluluğumdur. Aksakallı, tersliklerin farkına varmam gerektiğini belirtmiş. Ben o gece saat 24.00'e kadar emrine görevlendirildiğimiz Albay Altan Bora ile hareket ettim. Askeri hiyerarşi belli, o da farkına varmamış bir şeyin. Ben de üzerimde bulunan komutanlarımla uzunca bir süre hareket ettim onlar da bu sorumluluğu taşıyan kişilerdir, bu hususa dikkat çekmek isterim." diye konuştu. 

Sanık Mehmet Bilge, "Zekai Aksakallı, 15 Temmuz günü Genelkurmay Başkanı'nın başka bir programı olduğundan bahisle kurs bitim töreninin 14 Temmuz gününe alındığını belirtmiştir. Bu programın ne olduğunun sorulmasını istiyorum." dedi. Sanık Bilge ayrıca, Zekai Aksakallı'dan, o gece darbeci olduğunu değerlendirdiği kişilerin isimlerini neye, hangi kritere göre belirlediğinin sorulmasını istedi. 

Sanık Erhan Almaz ise 8 aydır tutuklu olduğunu anımsatarak, "15 Temmuz gecesi hiç silah kullanmayan ben ve arkadaşlarımın tahliyesini talep ediyorum." dedi. Mahkeme Başkanı İsmail Ademoğlu'nun sorusu üzerine diğer sanıklar da bu talebe katıldıklarını söyledi.

TAHLİYE TALEBİNDE BULUNMUYORUM CEZAEVİNDE OLDUKÇA RAHATIM

 Bu sırada söz alan sanık Mehmet Bilge'nin, "Ben tahliye talebinde bulunmuyorum, cezaevinde oldukça rahatım." şeklindeki sözleri de Başkan Ademoğlu tarafından tutanaklara geçirildi. Sanık Bilge'nin avukatı Emir Yakın ise "Müvekkilimin psikolojisi bozuk. Bu olanlar ağırına gidiyor, ondan böyle davranıyor. Tahliyesini talep ediyoruz." diye konuştu.

Sanık Mihrali Atmaca'nın avukatı Basri Aydın, ÖKK Meskun Mahallerde Muharebe Talimnamesi'nin istenmesini talep ederek, "Şehidimiz Ömer Halisdemir'e Mihrali'nin ateş etmesinin nedeni burada görülecektir. Mihrali, meskun mahal kursu görmüştür. Buna göre, ilk müdahale yapılması gereken ölüdür, orada 'iki atış yapılır' diye açıklık var." dedi. 

Zekai Aksakallı'nın ifadesinde, gece saat 01.00 gibi kimin ne olduğu sonucuna varabildiğini dile getirdiğini anımsatan Aydın, Aksakallı'nın rütbesi gereği üst kademe ve hükümet yetkilileriyle görüştükten sonra bu kanıya varabildiğini belirtti. 

Avukat Aydın, "Hal böyleyken ÖKK'nın iki numarası Terzi'nin darbeci olduğunu bu çocukların bilmesi beklenemez. Benim müvekkilimin, o anda Terzi mi hain Halisdemir mi hain bilmesi mümkün değil. Zaten hemen arkasından Ahmet Kemal Yılmaz Yüzbaşı'nın emirlerini harfiyen yerine getirmişlerdir. Ayrıca iddianamede, bu çocukların FETÖ'cü oldukları, Terzi ölünce başarısız olacaklarından korkarak taraf değiştirdikleri iddia ediliyor. FETÖ denen alçağın sümüklü mendiline tapan sapıklar gibi bir bağlılıkları olsa 2-3 dakika içinde dönmeleri mümkün olmazdı. Darbeyi etkisiz hale getiren Atmaca komutasındaki sanıklardır. Bu nedenle tahliyelerine karar verilmelidir." şeklinde konuştu. 

ÖMER'İN AİLESİ NE İSTİYOR?
Şehit Halisdemir'in ailesi ile olay gecesi yaralanan Başçavuş İsmail Oğuz'un avukatı Tuğba Durmaz Eker söz aldı. Sanıkların Halisdemir'in şehit edilmesi ve İsmail Oğuz'u öldürmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla yargılandıklarını belirten Eker, "Sanıklar, rastgele seçilerek huzura getirilen kişiler değildir. Bu kişiler olay gecesi darbeci general Semih Terzi ile Diyarbakır'dan Ankara'ya gelen kişilerdir. Biz de maddi gerçeğin ortaya çıkmasını istiyoruz. Gerçek ortaya çıkana kadar da tüm sanıklardan şikayetçiyiz." diye konuştu.