BIST 10.320
DOLAR 32,22
EURO 35,13
ALTIN 2.468,27
HABER /  GÜNCEL

Ölüler sigortalı oldu

Devleti böyle soymuşlar. Paravan şirketler kurup hayali isimleri sigortalı göstermişler. Soygunun miktarı inanılmaz boyutlarda.

Abone ol

Ankara polisinin gerçekleştirdiği 'Köşe' adlı operasyonda, ölüleri çalışır gösterip paravan şirketlerle Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) 10 milyon TL zarara uğratan şebeke çökertildi.

10 ayrı ilde eş zamanlı yapılan operasyonda 38 kişi yakalandı. Bu kişilerden 24'ü ifadelerinin alınmasının ardından Adliye'ye sevk edildi. 14 zanlı ise emniyetteki sorgularının ardından serbest bırakıldı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri tarafından yapılan istihbari çalışmalarda, bazı şahıslar tarafından kurulan paravan firmalar üzerinden değişik şahısları sigortalı göstererek SGK'yı dolandırdıkları tespit edildi.

Kimlikleri tespit edilen şahısları etraflarına toplayarak bunlar adına paravan şirketler kurdukları, hiçbir şekilde vergi ve SGK primi ödemediği veya çok cüzi miktarda ödeme yaptıkları, sık sık adres ve şirket ortağı değiştirdikleri, firmaların faaliyet konusu ile ters düşecek şekilde bayanları sigortalı gösterdikleri, firma yetkililerinin genelde eğitim ve gelir düzeyi yüksek kişiler olduğu, muhasebecilerinin de aynı kişiler olduğu, sigortalı gösterilen kişilerin de şirketlere ortak edildikleri ve çalışıyor göstererek devletin sağlık hizmetlerinden yararlandırıldıkları tespit edildi. Polisin yaptığı operasyonda söz konusu suç örgütünün yaklaşık bin 800 kişiyi kurdukları 43 ayrı paravan şirkette para karşılığında usulsüz sigortalı yaptıkları, yaklaşık bin 300 kişiye de sağlık karnesi çıkartarak devleti 610 bin 937 TL zarara uğrattıkları ortaya çıkarıldı.

Paravan şirketlerin ayrıca sigorta yaptırdığı kişiler adına düzenlediği belgelerle SGK'dan ölüm parası, yetim aylığı ve iş göremezlik ödeneği adı altında 859 bin 275 TL tahsil edildiği belirlendi. Paravan şirketlerin yaptıkları bu işlemler sonucunda 6 milyon 120 bin 310 TL vergi borcu ve 2 milyon 432 bin 275 TL SSK prim borcu olmak üzere devleti toplam 10 milyon TL zarara uğrattıkları kaydedildi.

Ankara Emniyeti Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri SGK müfettişleri ile birlikte gerekli delillendirme çalışmalarını tamamladıktan sonra başta Ankara olmak üzere Antalya, Balıkesir, Eskişehir, Isparta, İstanbul, Konya, Manisa, Mersin ve Muğla'da "Köşe" kod adlı operasyon için düğmeye basıldı. Operesyonda toplam 38 kişi yakalanırken; 14 kişi ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Şahısların ev, işyeri ve araçlarında yapılan aramalarda değişik meblağlı çekler, senetler, mevduat hesabı defterleri, tanzim edilmiş ve edilmemiş para makbuzları, 16 adet masaüstü bilgisayar, 4 adet dizüstü bilgisayar, 4 adet flash bellek, 64 adet değişik firmaya ve şahıslara ait kaşe, fatura koçanları, kesilmiş fatura ile irsaliyeli faturalar, değişik firmalara ait şirket ve evrakları ele geçirildi.

24 zanlı, emniyetteki sorgularının tamamlanmasının ardından TCK 220. maddesi kapsamında kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, usulsüz sigortalı gösterilen şahısların sağlık hizmetlerinden faydalanmalarını sağlamak ve usulsüz olarak sağlık hizmetlerinden faydalanmak bu yolla SGK'yı dolandırarak devleti zarara uğratmak suçlarından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edildiler.