BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,15
ALTIN 2.468,80
HABER /  GÜNCEL

İlaçta trilyonluk vurgun

Huzurevlerinde kalan yatalak hastalara ihtiyaçlarının çok üzerinde ilaç yazdırılması ile ilgili gözaltına alınanlar adliyede.

Abone ol

Aralarında doktor, eczacı, huzurevi yöneticilerinin de bulunduğu zanlıların devletin 1 milyon liranın üzerinde zarara uğramasına yol açtığı iddia ediliyor.

Üsküdar'da bulunan 2 huzurevinde kalan yaklaşık 150 yatalak hasta için, sporcuların ihtiyaçları kadar enerji sağlayan ilaçların karnelere yazılması yetkililerin dikkatini çekti. Konuyla ilgili soruşturma yapan Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişleri Üsküdar'da bir eczanenin 1 milyon TL'lik ciro yaptığını belirledi. Bunun yanında karnelere yazılan ilaçların eczanede kupürleri kesildikten sonra ikinci kez el altından satıldığını belirleyen uzmanlar Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinden yardım istedi. Polisin yaptığı araştırmada Üsküdar'daki kamu hastanesi ile özel bir hastanenin bazı doktorlarının da konuyla bağlantılı olduğu belirlendi.

Yapılan incelemelerde yatalak hastalar için özellikle uyku hapları, enerji veren haplar, alzheimer hastaları ve psikolojik tedavi içerikli hastaların kullandığı ilaçların karnelere yazdırıldığı belirlendi. Bir hastanın günlük kullanımının çok üzerindeki ilaçların hastalara ulaştırılmadan küpürleri kesilerek sosyal güvenlik kurumundan tahsil edildiği belirlendi. Huzurevi yöneticilerinin hastalara sağlık raporu çıkarttıkları ve bunun karşılığında bin ile 2 bin YTL aldıkları iddia edildi. Aynı zamanda kupürleri kesilen ilaçlar için de ikinci bir gelir kapısı sağlayan eczane sahibinin ilaçları el altından başka hastalara yeniden sattığı ortaya çıktı.

Mali polis incelemesini tamamlayarak belirlenen hastaneler ve eczaneye baskın yaptı. Üsküdar, Kadıköy, Maltepe, Kartal, Ümraniye ve Üsküdar'daki baskınlarda bir eczanenin sahibi Mevlüt Y.H. ile özel hastane başhekimi Müseyip H.'nin de aralarında bulunduğu 19 kişi gözaltına alındı. Yakalanan şüphelilerden 7'sinin doktor, 4'ünün eczacı, 4'ünün ilaç mümessili olduğu belirtildi. Huzurevi yöneticilerinin aralarında bulunduğu şüpheliler emniyette sorguya alındı.

Şüphelilerin evlerinde, huzurevleri ve hastanelerdeki aramalarda yaşlıların kullandıkları 348 şişe mama, bin 152 şişe enerji içeceği, kupürleri kesilmiş yaklaşık 300 bin TL değerinde ilaç, farklı doktorlar adına düzenlenmiş iki adet kaşe, 5 adet kaşeli ve imzalı boş reçete aslı, yeddiemine teslim edilmiş 58 koli mama ve çeşitli marka ilaç, Emekli Sandığı'na ait reçete fotokopileri, çok sayıda kesilmiş ilaç kupürü ile farklı hastalar adına düzenlemiş sağlık raporları ele geçirildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu uzmanlarının kısa sürede yaptığı inceleme sonunda ilk etapta ilaç vurgununun devlete getirdiği zararın 1 milyon TL'yi geçtiği belirlendi. Özellikle ilaç mümessili kökenli eczane sahibinin ilaç piyasasına hakimiyeti nedeniyle rahatlıkla ilaç yazdırabildiği ve mevzuata hakim olduğu ortaya çıktı. Uzmanları asıl harekete geçiren konunun ise Üsküdar'daki eczanenin yıllık cirosu oldu. 800 bin TL'ye ulaşan cirosu nedeniyle eczaneyi takibe alan kurum müfettişlerinin, cadde üzeri ya da işlek bir konumda olmamasına rağmen eczanenin bu kadar kar etmesi nedeniyle soruşturma başlattıkları öğrenildi.

Emniyetteki sorguları tamamlanan şüpheliler Üsküdar Adliyesi'ne sevk edildi. 7 doktorun evrakta sahtecilik suçu nedeniyle savcıya ifade vereceği belirtildi. Diğer kişiler ise evrakta sahteciliğin yanısıra suç örgütü kurmak ve nitelikli dolandırıcılık suçlarından hakim karşısına çıkacak.