BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,67
ALTIN 2.410,50
HABER /  GÜNCEL

Ölü sayısı 298’e yükseldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden faciasında cansız bedenleri bulunan işçilerin sayısının 298’e yükseldiğini açıkladı. <b...

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden faciasında cansız bedenleri bulunan işçilerin sayısının 298’e yükseldiğini açıkladı.
Bakan Yıldız, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazasıyla ilgili olarak son gelişmeleri basınla paylaştı. Yıldız, “284 işçimiz hayatını kaybetmişti. Ve onlar ailelerine teslim edilmişti. Arkadaşlarımız maden ocağında yaptıkları son tespitlerle beraber 14 işçimizi daha tespit ettiler. 2 ayrı blok demiştik, ikisine de girdiler. Yangının da sönmüş olmasının bu çalışmaları kolaylaştıracağını söylemiştim. 14 işçimizin tespitinden sonra şuan için 6 işçimizi dışarıya çıkardılar. Akhisar Devlet Hastanesi Morguna otopsi yapılması amacıyla gönderilmiştir. 14 tespitimiz inşallah bir aksilik olmazsa yaklaşık 2-3 saate sevki tamamlanmış olacaktır. Daha sonra son kontroller yapılacak. En az iki veya üç işçimize de ulaşmayı bekliyoruz. Onların tespitleri henüz yapılmış değil. ‘Ne kadar zaman alır’ kısmıyla ilgili şimdi tahminde bulunmayalım. Ama sabaha kadar bütün bu çalışmaların önemli bir bölümünü bitirmiş olmamız gerekiyor” dedi.
Son rakamları veren Taner Yıldız, “Şimdi tespit etmiş olduklarımız ile beraber 298 işçimize ulaşmış olduk. Ancak içeride daha olduklarını inandığımı ve yaptığımız hesaplara göre 2 veya 3 işçimize daha ulaşmayı hedefliyoruz. Elimizdeki veriler, işçi yakınlarımızın ailelerinin bize başvuruda bulundukları sayı bunu gösteriyor. Biz yine de son rakamları telafuz etmeyelim. Tespitlerimizden bizzat somut çıkardığımız işçilerden sözedersek şuanda 284+6 toplam 290 işçimiz maden dışına çıkartılmış durumda” diye konuştu.

"YANIKLAR OLMUŞ OLABİLİR"
İşçilerin karbonmonoksit gazından dolayı mı, yoksa üzerlerinde yanık olup olmadığı ile ilgili soruyu yanıtlayan Yıldız, “Bulunduğumuz bölge yangının çıktığı yere yakın o yüzden yanıklar oluşmuş olabilir, şuanda bende bilmiyorum otopsi raporlarından sonra bunlar belirlenmiş olacak. Tabii ki DNA testlerine de bakılacağı için herhangi bir karışıklığa meydan vermeden teslim etmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

"BİN 700 METREDEN ÇIKARILDI"
İşçilerin kaç metreden çıkarıldığı ile ilgili soruya da yanıt veren Yıldız şöyle konuştu:
“Son çıkartılan işçiler bin 600, bin 700 metreden çıkarıldı. İki ayrı bloğun birinci bloğu tamamen bitirilmiş oldu. Diğer ikinci bloktan da aramalar devam ediyor. 14 tespit umarım işimizi kolaylaştıracaktır. Son kısımlarda daha ihtiatlı konuşuyoruz.Çünkü maden ocağının tamamı tekrar aranacak ve aile başvuruları ile karşılaştırılacak. İnşallah bir problem olmadan onların defin işlemleri de tamamlanmış olacak. Vefat eden bütün işçilerimize Allah’tan rahmet diliyoruz.”
(İHA)