BIST 8.825
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.238,96
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Ölmeden önce yapılması gereken 100 şey arasında

TÜRKİYE'nin gül bahçesi Isparta'da hasat sezonuyla birlikte gül turizmi de başladı.

Abone ol

Gülyağı üretiminin önde gelen firmalarından Gürkan A.Ş.'nin üçüncü nesil temsilcisi Gülşah Gürkan'ın davetiyle hafta sonu Isparta'ya gelen yerli ve yabancı turistler önce gül topladı, ardından da kendileri için hazırlanan gül havuzlarında yüzdü. Türkiye'nin ilk şişede gül suyunu üreten Gülşah Gürkan, "Ölmeden önce yapılması gereken 100 şeyden biri gül toplamaktır. Bugün konuklarımız bu deneyimi yaşadı" dedi.

Yaklaşık 50 yıldır gül üreten Gürkan A.Ş.'nin üçüncü nesil temsilcisi 41 yaşındaki Gülşah Gürkan, Isparta'nın gül turizmine açılması noktasında yerli ve yabancı turistler için özel programlar düzenledi. Hafta sonu Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa gibi büyükşehirlerden Isparta'ya gelen yerli ve yabancı turistler, Gülşah Gürkan'ın gül bahçesinde gül topladı, ardından kendileri için önceden hazırlanmış gül havuzlarına girdi. Güllerin içinde renkli görüntüler veren turistler, "Bu inanılmaz bir duygu. Herkes Isparta'ya gelip bu duyguyu yaşamalı" diyerek dakikalarca fotoğraf çektirdi.

ISPARTA GÜLÜ ÇOK DEĞERLİ

Gülşah Gürkan, 2017 gül hasadının yağışlar nedeniyle geç başladığını belirterek şunları anlattı:

"Isparta gülü çok değerli. Dünyanın en değerlilerinden. 50 bin gül türü içinde sadece 3 tür sanayide kullanılıyor. Ve gülyağı çıkarılan tek gül de Isparta gülüdür. Zaten çok az dönemde hasat veriyor ve elle toplanıyor. El emeği isteyen işçiliği var. 4 ton gülden 1 kilo yağ çıkıyor. Bu yağ dünya kozmetik devleri tarafından pahalı fiyatlara satın alınıyor ve parfümeride kullanılıyor."

ÖLMEDEN ÖNCE MUTLAKA YAPILMALI

Kendi isminden esinlenerek 'Gülsha' markasıyla gülyağı ayrıştırılmamış Türkiye'nin ilk şişede gülsuyunu ürettiğini aktaran Gülşah Gürkan şöyle devam etti:

"Bu sene gül hasadı deneyimi yaşamak isteyen çok insan var. Bu nedenle birkaç turla anlaştık. Gül hasadını bahçelerimize gelerek gerçekleştiriyorlar. Bu turizm için büyüyerek devam edecek. Hasadın tüm evrelerini birlikte yaşıyoruz. Zaten bir günlük program oluyor. Sezon boyunca bize 5 tur geliyor. Isparta gül hasadının deneyimlenmesi ölmeden önce yapılması gereken 100 şey arasında listeleniyor."

ISPARTA'DA GÜL, GÜNDOĞUMU TOPLANIR

Isparta'da 'Rosa Damascena' adlı gül türünden elde edilen gülyağının kozmetik sektöründe çok değerli olduğunu belirten Gülşah Gürkan, her yıl mayıs- haziran aylarında, gündoğumu öncesinde kadın işçiler tarafından elle toplanan güllerin, kazanlarda kaynatılarak yağı, suyu ve konkretinin ayrıştırıldığını kaydetti. Güneş doğmadan elle toplanan güllerden üretilen yağların çok kıymetli olduğunu, 4 ton gül çiçeğinden 1 kilo yağ çıktığını ve kilogram fiyatının 7 bin 500 Euro olduğunu aktaran Gürkan, Isparta'da yaklaşık 25 bin dönümde gül üretimi yapıldığını, gülün 10 bin ailenin geçim kaynağı olduğunu anlattı.

'HÜCRE YENİLEYİCİ ÖZELLİĞE SAHİP'

Gülyağının en değerli esansiyel yağlardan biri olduğuna dikkati çeken Gürkan, gülyağı fabrikasında gülyağının nasıl çıkarıldığını gösterdikten sonra şunları söyledi:

"Çok ciddi hücre yenileyici özelliğe sahiptir. Bu yağı cildinize vermenin en pratik yolu içinde bu yağı ihtiva eden su. Onu tonik olarak kullandığınızda tamamen cildiniz tarafından emiliyor. Ayrıca yüz yağımız da nemlendirici olarak kullanılıyor. Onun içinde de gülyağı ve gülsuyu var. İçinde kuru güller olan ve hafif bir cilt soyma efekti yapacak temizleyici, daha besleyici ve ağır olan gece yağı, leke temizleyici, yıl sonuna piyasaya süreceğimiz yeni ürünler."