BIST 10.657
DOLAR 32,14
EURO 34,90
ALTIN 2.433,16
HABER /  GÜNCEL

Öldürülen gazeteciler anıldı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Öldürülen Gazeteciler Günü dolayısıyla bir anma töreni düzenledi.

Abone ol

İNTERNETHABER

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), ''Öldürülen Gazeteciler Günü'' dolayısıyla, 6 Nisan 1909 tarihinde Galata Köprüsü'nde öldürülen Serbesti Gazetesi Başyazarı Hasan Fehmi'nin Çemberlitaş Sultan II. Mahmut Türbesi'ndeki mezarı başında anma töreni düzenledi. 

TGC üyeleri, eski yöneticiler, 1979 yılında öldürülen Milliyet gazetesi Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi ve bazı gazetecilerin katıldığı törende, Hasan Fehmi'nin kabri başında saygı duruşunda bulunuldu. 


TGC  Başkanı  Orhan Erinç, burada yaptığı açıklamada, 1909'dan günümüze kadar olan yıllar arasında öldürülen gazetecileri anmak amacıyla bir araya geldiklerini belirtti. 

Gazeteci ölümlerinin ilki olan Hasan Fehmi'nin ardından bugüne kadar toplam 61 gazetecinin öldürüldüğünü belirten Erinç, son olarak 2009'un Aralık ayında, Bandırma'da Cihan Hayırsevener'in öldürüldüğünü anımsattı. 





Erinç, gazetecilerin hedef gösterildiğini ifade ederek, ''Bugün gazetecilerin güvenlik sorunu hala devam ediyor. Şu anda 20 kadar gazeteci, devletin ya da kurumlarının verdiği korumalar eşliğinde hayatını sürdürüyor'' dedi. 


Orhan Erinç, ''İş güvensizliği gibi olumsuz şeylerin de bulunduğu Türkiye'de, ifade özgürlüğü, can güvenliği gibi unsurlar lafta kalmaya mahkum bir görünüm çiziyor. Umuyoruz ki medyada yapılan ayrımcılık girişimleri, hedef göstermeler, ifade özgürlüğünün önündeki engeller sona erdirilir. Türkiye, gazetecilerin de görevlerini rahatça yerine getirebildikleri ve halkın da bu sayede haber alma, bilgilenme hakkını rahatça kullanabileceği bir ülke olur'' şeklinde konuştu. 

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Osman Kaçmaz'a ''basın yoluyla hakaret ettiği'' iddiasıyla yargılanan gazeteci Nazlı Ilıcak'a verilen 11 ay 20 günlük hapis cezasına da dikkat çeken Erinç, ''Gazetecilere uygulanmak istenen bu denetimli serbestlik yöntemini, gazetecilerin çalışmasını engelleyen, insanlara görevlerini yaparken baskı kurarak kendisini otosansüre zorlayan bir yöntem olarak görüyoruz'' diye konuştu. 

Hasan Fehmi'nin mezarı  başındaki törenin ardından, Basın Müzesi'nde ''Öldürülen Gazeteciler Anısına Araştırma Yarışması''da ödül alanlara ödülleri verildi. 

''Türkiye'de öldürülen gazeteciler'' adlı araştırmasıyla birincilik ödülü Dr. Meral Dinçer'e verilirken, ''Karanlık Hedefler Aydınlar'' adlı araştırmayla Pınar Dumlupınar ikinciliğe layık görüldü. 

''Kanla Sansür'' adlı araştırmasıyla da Bülent Tellan övgüye değer bulundu.  

Tören ödüllerin verilmesi ardından düzenlenen kokteyl ile sona erdi.