BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,54
ALTIN 2.379,18
HABER /  DÜNYA

Öldürdük demiştik ama asıl şimdi öldürdük

Meksika yetkilileri, bundan üç yıl önce vurularak öldürüldüğü açıklanan uyuşturucu çetesi lideri Nazario Moreno'nun 'aslında şimdi öldürüldüğünü' duyurdu.

Abone ol

Meksika Polisi, bundan üç yıl önce vurularak öldürüldüğü açıklanan uyuşturucu çetesi lideri Nazario Moreno'nun 'aslında şimdi öldürüldüğünü' duyurdu.

El Mas Loco (En Deli) takma adıyla bilinen Moreno, Michoacan’daki uyuşturucu ticaretini elinde tutan La Familia şebekesinin kurucusuydu. Şebekesinin 2010’daki ölüm haberi ardından zayıfladığına inanılıyordu. Moreno ayrıca bu örgütün içinden çıkan ve zalimliğiyle bilinen, dini simgeleri kullanan Tapınak Şövalyeleri grubunun da manevi lideriydi.

43 yaşındaki Moreno’nun ilk ölüm haberi, 2010’daki bir çatışma ardından duyulmuştu. Ancak cesedi hiçbir zaman bulunamazken, o tarihten bu yana da hayatta olduğu yolunda bilgiler verilmişti.

Meksika polisi ise dün Moreno’nun sonunda Michoacan eyaletinde bulunduğunu ve vurularak öldürüldüğünü duyurdu. Federal savcılık yetkilisi Tomas Zeron, “Alınan parmak izinden, öldürülen kişinin Nazario Moreno Gonzalez olduğuna yüzde yüz eminiz” açıklanasını yaptı.

Hükümet sözcüsü Alejandro Rubido, güvenlik birimlerinin uzun zamandır Moreno’nun izini sürdüğünü kaydetti. Rubido, ‘tehlikeli bir şahıs’ olarak nitelediği Moreno’nun son yıllarda da birçok cinayet olayına karıştığına inanıldığını söyledi.

Rubido, ‘Moreno’nun dün sabah Michoacan eyaletindeki Tumbiscatio köyünde polis tarafından durdurulduğunu, teslim olması istendiğinde ateş açtığını ve bu sırada öldürüldüğünü’ anlattı.
Moreno’nun öldürülmesi, hükümetin uyuşturucu ticaretine karşı yürüttüğü kampanyada bir ayda elde ettiği ikinci büyük başarı olarak yorumlandı. Şubat sonunda da dünyanın en büyük suç örgütlerinden biri olduğu düşünülen ve 50’den fazla ülkeye uyuşturucu satan Sinaloa kartelinin başı Joaquin Guzman tutuklanmıştı. 2001’de çamaşır sepetiyle cezaevinden kaçırılan Guzman, Meksika’nın en çok aranan suçlularından biriydi.

(BBC Türkçe)