BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Olay mimar vücudunu siper edecek!

Kars Belediyesi'nin yıkım kararı aldığı 'Ucube'nin heykeltraşı Mehmet Aksoy direniyor

Abone ol

Heykeltraş Mehmet Aksoy hukuki yolları sonuna kadar kullanacağını belirterek iddialı konuştu: “Gerekirse dozerin önüne vücudumu siper ederim”...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kars ziyaretinde ’Ucube’ dediği İnsanlık Anıtı için Kars Belediyesi yıkım kararı aldı. İnsanlık Anıtı’yla ilgili son kararı Anıtlar Yüksek Kurulu 6 Ocak 2011’de vermiş ve heykelin yıkım yetkisini Kars Belediyesi’ne devretmişti.  Dün toplanan Kars Belediye Meclisi’nde masaya yatırılan heykelin yıkım kararı 4’e karşı 19 oyla meclisten geçti. Toplantıya katılan 11 Ak Partili belediye meclis üyesi ile 8 MHP’li üye heykelin yıkılması yönünde oy kullanırken, CHP’li 4 üye yıkım kararına hayır dedi. Kars Belediyesi önümüzdeki dönemde anıtın dikildiği ve SİT alanı olan Tarihi Temur Paşa Tabyası bölgesine tarihi dokuya uygun olarak çevre düzenlemesi yapacak. Anıtı yapan ünlü heykeltraş Mehmet Aksoy karara ateş püskürdü. Aksoy hukuki yolların sonuna kadar gideceklerin ancak gerekirse heykeli yıkacak yıkım ekibi ve dozerin karşısına vücudunu siper edeceğini söyledi. İşte Aksoy’un karara tepkisi:

‘Sanatçı olarak hiçe sayılıyorum’

“Bu kararı bekliyorduk. Şu anda her şey normal seyrinde gidiyor. Ancak yıkımı bana bildirmeleri gerekiyor. Yıkım kararını bildirdikten sonra da bir itiraz süresi tanınması gerekli. Burada hem telif haklarım hem de ben sanatçı olarak hiçe sayılıyorum. Elimde bir sözleşme yokmuş gibi davranılıyor. Sözleşmeyi de inkar edip böyle bir sözleşme yok diyorlar. Benim elimdeki sözleşme havadan mı geldi? Hukuki olarak gereken her şeyi yapacağız. Burada çok büyük bir yanlış ve hukuksuzluk var. Hukuki karar gelmeden heykeli yıkmaya kalkacaklarını zannetmiyorum. Benim açacağım davanın sonucunu beklemeleri gerekiyor.”

‘Vurgun yemiş balık gibiyim’

“Ben müteahhit miyim? Ben heykeltraşım. Telif hakkı diye bir şey var. Ortada eser var, maketler var. Basın toplantısı yapıp eseri ilan etmişiz. Biz gecekondu mu yaptık oraya? Herkesin anıttan haberi vardı. Hiçbir şeye yaptığım diğer heykellere de konsantre olamıyorum. Yapacak işlerimi bıraktım. Vurgun yemiş balık gibi dolaşıyorum. Her şeye rağmen direncim yerinde. Kars’ta duran iki figür gibi dimdik ayaktayım. Bu heykelin yıkılacak olması demokrasinin Türkiye’de geldiği yeri ve kafadaki putları anlatıyor. Anıtı parçalayıp, paramparça edip Taliban örneği gibi kaldıracaklar. İçim çok acıyor ama bu Türkiye’deki tüm sanatçıların demokrasi umudunu kıracak bir olaydır. Ben sansasyonel olayları seven bir adam değilim. Ancak gerekirse vücudumu siper eder yıkım ekibi ve dozerin önüne geçerim.”

‘Heykeli parça parça kaldıracağız’

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ise kararın ardından yaptığı açıklamada, “Süreç başlamıştır. Heykeli hizmet alım yolu ile kaldıracağız. Heykelin kaldırılması için yaklaşık maliyet belirlenecek ve ihaleye çıkarılacak. İhaleyi kazanan firma ile sözleşme imzalayıp çalışma başlayacak. Bu ay içinde ihale edersek önümüzdeki ay çalışma başlamış olur. Kars’ın ilk tabyasının zarar görmemesi için heykeli parça parça kaldıracağız” dedi.

Süreci başlatan MHP’li

‘Yerine karşıydım’

Anıtın yıkım sürecini başlatan ve yıkılması için sonuna kadar uğraşan MHP Kars İl Başkanı Oktay Aktaş ise VATAN’a, “Ben anıta değil yerine karşıydım. Onun için sonuna kadar mücadele ettim. Orası Temur Paşa Tabyası ve SİT Alanı. Sayın Başbakan AKP‘li eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu zamanında heykeli zorla yaptırdı. Şimdi de yıktırıyor. Bu heykeli yıkmanın hesabını dünyaya Başbakan Erdoğan verecek. Ben değil. Başbakanın iki Kültür Bakanı Atilla Koç ve Ertuğrul Günay bu anıtın yapımına destek verdi. Eğer bu heykel buraya değil başka bir yere dikilmiş olsaydı söyleyecek lafımız olmazdı” dedi.