BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,86
ALTIN 2.431,82
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Olay kuşatma filmi vizyona giriyor

Osmanlı ordularının Viyana kuşatmasında bozguna uğramasını anlatan 11 Eylül 1683 filmi, İtalya'da 11 Nisan'da vizyona girecek.

Abone ol

İtalyan yönetmen Renzo Martinelli'nin yaptığı tarihi ve dini içerikli film, Viyana kuşatması sırasında Polonyalılarla işbirliği yaparak kentin düşmesini engelleyen, sonradan "aziz" payesi alan rahip Marco d'Aviano'nun yaşamını anlatıyor.

Filmde Rahip Marco d'Aviano'yu Murray Abraham, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'yı ise Enrico Lo Verso canlandırıyor. Film, gelecek yıl İtalyan devlet televizyonu RAI'de iki bölüm halinde ekranlara getirilecek.

YÖNETMEN MARTİNELLİ: FİLM İSLAM KARŞITI DEĞİL

Filmin adıyla ABD'deki 11 Eylül saldırılarına gönderme yapıldığıyla iddiasına yönetmen Martinelli karşı çıktı.

sli̇dee.jpg

Martinelli, "Film asla İslam karşıtı değil. Tamamen tarihçilerin öngördüğü Viyana kuşatmasını yansıtan bir yapıt. Burada Haçlı Seferlerini de övmüyoruz. Sadece o dönemde Viyana'nın Osmanlı'nın eline düşmemesini sağlayan bir rahibin hayatını anlatıyoruz." derken, din adamı Marco d'Aviano Polonya ordusunu Osmanlı karşısına çıkmaya ikna etmese, belki dünya tarihinin değişebileceğinin altını çizdi.

Martinelli, '11 Eylül saldırılarına gönderme var' iddiası için ise, "11 Eylül 1683 kuşatma için bir dönüm noktası. 11 Eylül 2001'da İkiz Kuleler'e yapılan saldırılarla hiçbir ilgisi yok" vurgusu yaptı.

"TÜRK DÜŞMANI KUZEY BİRLİĞİ YARDIM ETTİ" İDDİASI

On milyon dolara mal olan İtalya-Polonya ortak yapımı filmin savaş sahneleri Romanya'da çekildi. Filmin yapımına Türk düşmanı olarak bilinen Kuzey Birliği'nin de maddi yardım yaptığı iddiası da haber olmuştu.

RAI'NİN ESKİ DANIŞMANI: İSLAM DÜNYASINI AYAĞA KALDIRACAK

RAI'nin eski müessese danışmanı Rizzo Nervo, filmin eski bir proje olduğunu belirtirken, "Bence hem pahalı, hem de lüzumsuz bir yapıt. RAI'de nasıl yayınlayacaklar bilmiyorum. Mutlaka İslam dünyasını ayağa kaldıracaktır" sözlerini ekledi.

TÜRK OYUNCULAR PROJEYİ REDDETMİŞTİ

Yönetmen Martinelli, filmin çekim aşamasında Türkiye'den Halil Ergün, Haluk Bilginer, Ahmet Mümtaz Taylan ve Kenan İmirzalıoğlu gibi oyunculara teklif götürmüş ancak olumsuz yanıt almıştı.

Film, ilk olarak Polonya'da 11 Eylül 2012'de vizyona girdi.