BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.472,06
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Okullarda andımız son kez okunacak

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, demokrasi paketi ile gelen eğitimde değişiklerle ilgili konuştu.

Abone ol

Andımız uygulamasının en geç bir hafta içinde okullarda kaldırılacağını kaydeden Avcı, özetle şunları kaydetti.

* ANDIMIZ: Gerek içerik gerek uygulama biçimi açısından çok eleştirilen, artık militarist çağrışımları çok yüksek olan bu uygulamayı kaldırarak, çocuklarımızı rahatlatacağımızı ümit ediyoruz. Yerine bir şey konmayacak. Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla andımızın okunması tüm okullarda sonlanacak. Okullar ve öğretmenler kafalarına göre yeni ritüeller uygulayamazlar. En geç bir hafta içinde konuyla ilgili yönetmelik değişikliği gerçekleşmiş olur.
* FARKLI DİLDE EĞİTİM: Okullarda Kürtçe veya Adigece, Boşnakça, Arapça gibi belli diller konusunda zaten seçmeli ders uygulamasından kaynaklanan bir deneyimimiz var. Ama bunun dışındaki derslerle ilgili müfredat çalışmalarının, program üretimi, programların yazılması, buna dayalı olarak ders kitaplarının üretilmesi belli bir zamana ihtiyaç duyar.
Ayrıca bu konuyla ilgili düzenleme andımızdaki gibi bir yönetmelik konusu değildir. Yasal değişiklikler de gerekiyor. Anayasa’nın 42. maddesine uygun bir düzenleme yapabilmek için bazı yasalarda değişiklikler gerekecek. Bu yıla ait bir uygulama olmayacağı için onun için vaktimiz var. Önümüzdeki yıldan itibaren yapılacak düzenleme hem yasa düzeyinde hem yönetmelik düzeyinde yapılacak.
* DERSHANELER: Dershanelerle ilgili tanımlar, Milli Eğitim Kanunu’ndan kaldırılacak. Yasadaki etüt merkezi tanımını da kaldıracağız. Yasal düzenlemelerden sonra farklı isimler altında devam ettirmek isteyenler olabilir ama bu piyasa bunu kaldırmaz.
* BAŞÖRTÜSÜ: O da yönetmelik konusu. Bildiğiniz gibi kamu çalışanlarının kılık kıyafetleriyle ilgili genel bir yönetmelik var; orada yapılacak bir düzenlemeyle bu konu çözümlenmiş olacak.

Yerel dilde eğitim için talep olmaz

* SINAVLAR: Henüz yerel dillerde sınav hazırlığımız bulunmuyor. Onlara çalışmamız lazım. Bu dersi okutan Bakanlık sorusunu da sormayı bilir. Yerel dillerde seçmeli ders alan öğrenci sayısı 24 bin 373. En yüksek talep 19 bin 115 öğrenci sayısı ile Kırmanci diline gösterildi, 853 öğrenci Zazaki dilini izledi. Yerel dillerde eğitime çok talep olacağını zannetmiyorum.
* EK YERLEŞTİRMELER: Yeni başvuru almıyoruz. Sadece yedek listelerindeki adaylar boş kontenjanlara yerleştirilecekler. böylece bu iş cuma (bugün) 17.00’ye kadar sonlandırılmış olacak