BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Oktay Ekşi: AKP değişmedi

Ekşi ayrıca, imam hatip okullarında, cumhuriyetin temel ilkelerine karşı öğrenci yetiştirildiğini öne sürüyor.

Abone ol Mızrak çuvala sığmıyor

Bu düzenleme imam hatip liseleri için değil, tüm meslek liseleri için yapılıyor aldatmacasını kamuoyuna kabul ettiremeyince öteki sava sığınmaya başladılar:

‘İmam hatip liselerinin tüm meslek liseleri içindeki payı sadece yüzde 5’tir. Kalan yüzde 95’i göz ardı edip sadece imam hatiplere göz dikmek ve bu kadar küçük bir kesimi rejim için tehlike saymak haksızlıktır.’

Bazı gerçekleri bilmeseniz ilk bakışta kabul edebileceğiniz kadar yalın bir sav değil mi?

Peki gerçekler nedir?

Bir defa imam hatip liselerinin yıllardır mezun ettiği insanların çoğunun, Anayasamızın değiştirilmesi teklif dahi edilemez dediği bazı temel değerleri benimsemedikleri (hatta reddettikleri) açık bir gerçektir. Zaten tüm gürültünün nedeni de budur. Bir başka deyişle ‘laik cumhuriyeti’ benimseyen milyonlarca insan, imam hatip okullarında, bu temel değerlere karşı çocuklar yetiştirilmesinden rahatsızlık duymaktadır.

İkincisi Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) bu konudaki ısrarı ve laik eğitimi savunan YÖK kadrolarını tasfiye kararlılığı, bu partinin değişmişlik iddiasıyla taban tabana zıt düşmektedir.

Üçüncüsü, yukarıda sözü edilen ‘yüzde 5’ oranının küçük görünmesi, AKP açısından hiç de fena değildir. Çünkü mesele oranın yüzde 5 olması değil, bu okullarda verilen eğitimin kalitesiyle öteki okullarda (genel liselerde ve diğer meslek liselerinde) verilen eğitimin kalitesi arasında ne kadar fark olduğudur.

Hemen anımsatalım:

Anımsanacağı gibi Turgut Özal’ın başbakan olduğu Kasım 1983’ten cumhurbaşkanı seçildiği Ekim 1989’a kadar Türkiye’de sadece 2 adet imam hatip lisesi açıldı. Çünkü, ‘Siz ülkeyi imam-hatip mezunlarına teslim etmek istiyorsunuz’ denince o da hemen:

‘Biz öyle istesek yeni imam hatip okulları açardık. Oysa sadece iki okul açtık. Onu da Milli Güvenlik Kurulu’nun tavsiyesi üzerine yaptık’ diyordu.

Ama gerçek başka idi... O dönemin Milli Eğitim Bakanı Vehbi Dinçerler nitekim yıllar sonra, İmam Hatip Liseleri Mezunları Derneği’nin bir toplantısında ‘Ben bakan iken, tüm ağırlığımı imam hatip liselerindeki eğitim kalitesini yükseltmeye verdim’ anlamındaki sözlerle bu gerçeği itiraf etti.

Gerçekten siz kaliteyi oraya, sayıyı buraya yönlendirirseniz, yüzde 5 ile yüzde 95’ten daha etkili olursunuz.

Kaldı ki bu son düzenleme ile AKP sadece anayasal değerlere; ülkenin çağdaşlaşma çabasının gerektirdiği insan gücü ihtiyacına; bilim dünyasının ‘üniversitelere alınacak öğrenciler arasında genel liselerle meslek liselerini eşitleyici yaklaşım yanlıştır’ diye bağırarak ilan ettiği bilimsel gerçeklere değil, sonuçta fen liseleri mezunları gibi nitelikli öğrencilerin puanlarını dezavantajlı hale getirdiği için liyakati ve çalışkanlığı koruma ilkesine de ters düşmektedir.

Ne demek istediğimizi, üniversitelere girişte bu yıl bu yeni kurallar uygulanırsa hep birlikte göreceğiz.