BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Öğretmensiz Kürtçe için 160 bin başvuru

Çalışlar, Kürtçe eğitim ile ilgili yazısında, Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Kürtçe öğretmenliği eğitimi alan öğrencilerin mezun olduktan sonra kadrolu atamaları yapılamadığı için alacakları para ile geçinmelerinin mümkün olmadığını, bu nedenle de bölümü

Abone ol

İNTERNET HABER - Geçen yıl ilk kez eğitim öğretim programına dahil edilen Kürtçe seçmeli derse özellikle BDP'lilerden tepki gelince başvuru 20 bin öğrenci ile sınırlı kalmıştı. Bu yıl ise başvuran öğrenci sayısı ise 160 bine ulaşmış durumda. Kürtçe dersine ilgi hızla ve katlanarak artıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, 5. sınıflar için geçen yıl hazırlanan Kırmançi ve Zazaki kitaplarına ilaveten bu ders yılı öncesinde 6. sınıf kitapları da bastırdı. Ancak Bakanlığın bu çabaları pek de yeterli olacak gibi görünmüyor.

Radikal yazarı Oral Çalışlar, Kürtçe eğitim ile ilgili yazısında, Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Kürtçe öğretmenliği eğitimi alan öğrencilerin mezun olduktan sonra kadrolu atamaları yapılamadığı için alacakları para ile geçinmelerinin mümkün olmadığını, bu nedenle de bölümün kapanabileceğini yazdı. 

HAFTADA 4 DERS VEREN ÖĞRETMEN ANCAK BU KADAR KAZANIYOR

"Kürtçe öğretmenlik bölümü mezunlarını açıkta bırakacak gibi. Çünkü, ders ücretiyle dışarıdan çalışan bir öğretmenin geçimini sağlaması mümkün değil. (Dışarıdan ders için öğretmenlere ödenen saat ücreti bu yıl 875 kuruş. Haftada dört ders verebilen bir öğretmenin aylık geliri ancak 150 lira olabiliyor)."

M.A.Ü Rektör Yardımcısı ve bölümün kurucusu Profesör Dr. Kadri Yıldırım ile görüşen Çalışlar, köşesinde şunları yazdı:

GEREKİRSE BAKANLIK ÖNÜNDE ÇADIR KURARIM

"Kadri Yıldırım, endişeliydi. Çünkü Kürtçe öğretmenlerinin maaş ve kadro durumlarıyla ilgili olumlu bir adım atılmamıştı. Diploma töreninde yaptığı konuşmayı ve bakana söylediklerini hatırlattı: “Gerekirse bu mesele için bakanlık önünde çocuklarla birlikte çadır kurarım” dedi. 

KARŞILIK ALAMAZSAK BİZ DE ÇEKİLİRİZ

Kürtçe öğretmenliği bölümüne önayak olurken, değişik kesimlerin tepkisini göğüslemek zorunda kalan Kadri Yıldırım bazı küçük adımların atılamaması nedeniyle çaresiz kalmıştı. “Bunca çabaya rağmen bunun karşılığını alamazsak biz de bu işten çekiliriz. Mezun veren diğer üniversitelerin ilgisizliği de üzüntü verici” diyordu.