BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Öğrencileri arama kararı veren hakim kızdı

İstanbul Üniversitesi'nde polise her öğrenciyi arama yetkisi veren hakim, yetkinin kötüye kullanıldığını ima etti

Abone ol

İstanbul Üniversitesi'nde öğrenci ve hocaların 'olağanüstü hal kararlarına' benzettiği, hukukçuların yanlış bulduğu, rektörlüğün "Aldırdık ama inceliyoruz" dediği yargı kararı tartışmasına kararı veren yargıç da girdi. Hâkim, kararı isteyen üniversiteye kızgın.

Radikal'in 28 Aralık'ta, 'Üniversitede olağanüstü hal' manşetiyle duyurduğu kararın iptali için bir öğrenci başvurdu. Kararı veren 1. Sulh Ceza'nın yargıcı Cavit Marancı, talebi reddetti; mevzuata göre "İdari nitelikteki önleme araması kararlan"na öğrencilerin itiraz hakkı yoktu.
Marancı ret kararından sonra, üniversite ve polisi eleştirdi.

"(İlk) Karar hukuka uygun" diyen Marancı, gerekçede bir eksikliği açıkladı: "Yoğun iş yükü ve temposu nedeniyle ince detaylar ayrıntılandırılamadı."

Hâkim, asıl kızgınlığını da şu ifadeyle dile getirdi: "Karar bir yıl süreyle geçerli bir ferman gibi üniversitenin muhtelif yerlerine asılarak, kararı veren hâkimin ismi de deşifre edilerek afişe edildiği öğrenilmiştir, Oysa gerek adli gerek idari mahiyetteki arama kararlarının hazırlık soruşturmasında ve idari önlemlerin alınması noktasında, gizlilik vasfı bulunduğu aklın icabı ve önleme kararlarını düzenleyen mevzuatın gereğidir."