BIST 10.248
DOLAR 32,28
EURO 34,76
ALTIN 2.398,36
HABER /  GÜNCEL

Ofer'le Unakıtan gece yarısı buluştu

1 Mart gecesi İstanbul'dan kalkan özel bir uçak Eyal Ofer ile Mehmet Kutman'ı gece yarısı Ankara'ya indi. Bu ikili Unakıtan'la görüştü. Ve Tüpraş'ta düğmeye basıldı.

Abone ol

Elinde bulundurduğu tahmin edilen yüzde 14.76 oranındaki Tüpraş hissesinin değeri 6 ayda büyük değer kazanan ve İstanbul Galataport ihalesinde 49 yıllığına yayılan ödeme planıyla tartışmalara konu olan İsrail kökenli Ofer Grubu'nun, Başbakan Erdoğan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'la 2002'den beri 'sık sık' görüştüğü belirlendi. Erdoğan'a teşekkür mektubuyla sonuçlanan buluşmaların en çarpıcı sonucu, Ofer ailesinin büyük oğlu Eyal Ofer'in Unakıtan'la sabaha karşı saat 02.00'de yaptığı görüşmenin hemen ardından Tüpraş hisselerinin Ofer Grubu'na satılması oldu.

Bugüne kadar yalanlanmayan bilgilere göre, Ofer Grubu mart başında Tüpraş'ın yüzde 14.76 oranındaki hissesini 446 milyon dolar (569.3 milyon YTL) karşılığında aldı. Satın alma işlemi esrarengiz bir operasyonla gerçekleşirken hisselerin değeri 6 ayda büyük prim yaptı.
Türkiye'de gündeme oturan bu büyük borsa operasyonunun 1 Mart 2005'te sabaha karşı 02.00'de Unakıtan'ın Ofer Ailesi'nin büyük oğlu Eyal Ofer'le yaptığı gizli görüşmeden doğduğu ileri sürüldü. Hükümetle, Ofer ilişkisi üzerine kulislere yansıyan bilgiler ve belgelere dayalı tespitler şöyle:

28 ŞUBAT PAZARTESİ: Özelleştirme İdaresi (ÖİB), SPK ve İMKB'ye 28 Şubat 2005'te gönderdiği yazılarla, Tüpraş'ın yüzde 14.75'lik bölümünü borsada satmayı planladığını bildirdi.

1 MART SALI: Eyal Ofer ile Global Menkul'un sahibi Mehmet Kutman, 28 Şubat'ı 1 Mart'a bağlayan gece yarısı İstanbul'dan özel bir uçakla Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi. Ofer ve Kutman ikilisi, kendilerini karşılayan araçla saat 02.00'de Unakıtan'ın yanına götürüldü. Unakıtan, görüşmenin sonunda kendisine bağlı olan ÖİB'ye "Hisseleri satın" talimatını verdi.

ÖİB AYNI GÜN AÇIKLAMA YAPTI: Aynı gün içinde aracı kuruluşlar İş Yatırım ve Global Menkul Değerler ile ÖİB, Tüpraş hisselerinin satışına ilişkin duyurularını yaptı. Bu duyurular 1 Mart tarihli 40 numaralı İMKB günlük bülteninde yayımlandı. Duyurunun yayımlandığı saatlerde Global'in başvuru evrakında eksik olduğu anlaşıldı. Evrak birkaç saat iç
inde temin edilerek resmi prosedür tamamlandı.
3 MART PERŞEMBE: İMKB Başkanlığı, Ofer-Unakıtan görüşmesinden 2 gün sonra satış işleminin gerçekleşmesi için izin verdi.

4 MART CUMA: Hisselerin satış işlemi 4 Mart 2005'te tamamlandı. Hisselerin Global aracılığıyla 6 fona satıldığı öğrenildi. Ancak Milliyet'in aldığı bilgilere göre, söz konusu fonlardan biri Templaton'a, 5'i ise Ofer'in talimatıyla Global'e kurdurulan fonlardı. Böylece dünyanın önde gelen fonlarından Templaton'ın katılımıyla Tüpraş'ın yüzde 14.76'sı Ofer Grubu'nun eline geçmiş oldu.

28 ŞUBAT 2005 Saat: 23.45
Atatürk Havalimanı'ndan Eyal Ofer ve Mehmet Kutman'ı taşıyan özel uçak Ankara'ya doğru hareket ediyor.

1 MART 2005 Saat: 01:00
Ankara Esenboğa Havalimanı'na inen ikili kendilerini bekleyen arabayla hızla alandan ayrılıyor.

1 MART 2005 Saat: 02:00
Eyal Ofer, Mehmet Kutman ve ekibi, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yanına getirilerek Tüpraş üzerine görüşmeye başlıyorlar.

1 MART 2005 Saat: 09:00
Bakan Unakıtan, kendisine bağlı Özelleştirme İdaresi'ne Tüpraş'ın 14.76'sının Ofer'e satışının talimatını veriyor.

Haber: Ahmet Erhan Çelik
Kaynak: