BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,82
ALTIN 2.419,35
HABER /  GÜNCEL

Face Off gerçek oluyor

ABD'li oyuncular Nicholas Cage ile John Travolta'nın başrollerini paylaştığı 'Yüz Yüze' (Face Off) adlı film gerçek oluyor.

Abone ol

ABD'li oyuncular Nicholas Cage ile John Travolta'nın başrollerini paylaştığı 'Yüz Yüze' (Face Off) adlı film gerçek oluyor.

ABD'deki Cleveland Kliniği birkaç hafta içinde tarihteki ilk yüz nakli ameliyatlarının yapıldığı yer olacak.

Beş erkek ile yedi kadın klinikte kontrollerden geçecek çünkü operasyon için, kadavradan alınan dokuyla yüz nakli yaptırmak isteyen gönüllünün dokularının uyuşması, ten rengi, yaş ve cinsiyetin aynı olması gerekiyor.

Herşey beklendiği gibi gelişirse, 8 - 10 saat sürmesi beklenen operasyonun ardından hasta, 10-14 günde yeni yüzü ile taburcu olacak.

Nakli gerçekleştirecek uzman doktor ise tıp eğitimini Polonya'da yapan ve son 30 yıldır plastik cerrahi konusunda büyük tecrübe kazanan 55 yaşındaki Dr. Maria Siemionow.

Dr. Siemionow, nakillerin yüzleri tamamen yandığı ya da kaza geçirdiği için insan arasına çıkmaktan çekinen kişiler üzerinde uygulanacağının da altını çizdi.

Dr. Siemionow, yüz nakli ameliyatlarını önce hayvanlar ve kadavralar üzerinde denedi ve klinik olarak başarılı oldu.

Operasyon beraberinde bazı riskleri de getiriyor. Eğer yüz nakli yapılan kişinin bağışıklık sistemi yeni yüzünü kabul etmezse, bu kısım canlı dokudan ayrılabilir ve hastanın yüzü daha kötü bir hale gelebilir, bu da ikinci bir ameliyatı gerektirebilir.

Ancak hastaların başka birine benzemekten korkmalarına gerek yok, çünkü ameliyatla hastanın yüzüne yerleştirilen deri hastanın yüzündeki kemiklerin biçimiyle uyum sağlıyor.

Yüzün reddini önlemek için alınması gereken ilaçların ömür boyu kullanılması gerekebileceği ve bu ilaçların böbrek rahatsızlıkları ve kanser riskini artırabileceği de belirtiliyor.

Kliniğin psikiyatristi Dr. Joseph Localo ise hastaların akıl sağlığı açısından uygunluğunu kontrol edecek. Ancak temel problem hastaların riskleri duygusal ve mantıksal olarak kavrayabilmeleri.

Localo, "psikolojik olarak çok güçlü bir insana ihtiyacımız var. Biz hastanın bunun üzerinden gelebilmesini istiyoruz" dedi.

kaynak: www.cnnturk.com