BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Ofer şimdi de İGDAŞ’a talip!

Doğalgaz dağıtım şirketleri, birçok şirketin iştahını kabartmaya başladı. Taliplilerden birisi Ofer...

Abone ol

Belediyelere bağlı kuruluşlar olan İstanbul’da İGDAŞ, Ankara’da EGO ve Kocaeli’nde İZDAŞ tarafından yürütülen doğalgaz dağıtımının özel sektöre devri için hükümet kısa bir süre önce düğmeye bastı. Hükümetin ısrarlı tavırları nedeniyle, daha önce de özelleştirilmesi gündeme gelen ancak sonuçlandırılamayan İGDAŞ, EGO ve İZDAŞ’ta bu kez özelleştirme hedefine ulaşılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İLK TALİP OFER

Hükümetin kararlılığı nedeniyle, doğalgaz dağıtımına talip olan yerli ve yabancı şirketler de harekete geçti. Bu şirketler arasında Türkiye’nin yakından tanıdığı bir isim de var: Galataport ve Tüpraş ihalesi ile Türkiye’nin gündemine oturan İsrailli iş adamı Sami Ofer. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in Galataport ihalesini imzalamaması ile hayal kırıklığına uğrayan Ofer’in Türkiye’deki yatırımlarını sürdürmesi bekleniyor. Nitekim, kısa bir süre önce Davos’ta yapılan Dünya Ekonomik Forumu’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sami Ofer’in oğlu Eyal Ofer, Türkiye’deki doğalgaz dağıtım ihaleleri ile yakından ilgilendiklerini açıklamış ve bu alanda yatırım yapacaklarının sinyallerini vermişti.

KUTMAN DEVREDE

Global Menkul Değerler’in sahibi Mehmet Kutman aracılığıyla faaliyetlerini sürdüren Ofer Grubu, İGDAŞ için özel bir ekip oluşturmuş durumda. Ofer’in İGDAŞ ekibi, önceki hafta şirketi ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı ve şirketi incelemeye başladı. Kutman aracılığı ile İGDAŞ’ı inceleyen Ofer’in, doğalgaz dağıtımında sadece bu şirketle ilgilenmiyor. Ofer’in, Türkiye’de doğalgaz dağıtım işine girmekte kesinlikte kararlı olduğu ve İGDAŞ’ın yanında, EGO ve İZDAŞ’ı da izlemeye aldığı konuşuluyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, özelleştirme kapsamında olan belediye şirketlerine yoğun ilgi olduğunu belirtti. İGDAŞ hakkında bilgi isteyen çok sayıda kuruluş olduğunu doğrulayan Topbaş, Sami Ofer ile bu konuyla ilgili bir görüşme yapmadığını söyledi.

DİĞER TALİPLER

Diğer yandan Rus ve Uzakdoğulu şirketlerin de İGDAŞ, EGO ve İZDAŞ ile ilgilendiği biliniyor. Enerji piyasası uzmanları, Rusların da özellikle İGDAŞ’ın özelleştirmesini yakından izlediklerini söylüyor. Zaten kısa bir süre önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’deki doğalgaz dağıtımı ile yakından ilgilendiklerini açıklamıştı.

‘En az 5 milyar dolar’

ÖzelleŞtirme için çalışmalara başlayan İGDAŞ, değerini saptamaya yoğunlaştı. İGDAŞ Genel Müdürü Levent Tüfekçi “Şu anda değerleme çalışması yapıyoruz, sonuçlandırınca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ileteceğiz, Belediye Meclisi’nin onayının ardından süreç başlayacak” dedi. Konu ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Kadir Topbaş ise İGDAŞ’ın en az beş milyar dolar edeceğini söyledi. İGDAŞ için “TÜPRAŞ’tan bile değerli” diyen Topbaş, “Gönlümden geçen rakam en az 5 milyar dolar” dedi. Altyapısı ve abone sayısı ile Türkiye’nin en büyük gaz dağıtım şirketi olan İGDAŞ, sektöründe Avrupa’nın da önde gelen şirketleri arasında bulunuyor. 1989 yılında kurulan İGDAŞ, ilk gazı 1992 yılında Kadıköy’e ulaştırdı.

3 milyon ABONE 2005 sonu itibarıyla 3 milyon 15 bin aboneye sahip olan İGDAŞ, 2006’da 300 bin aboneye daha ulaşacak. Geçen yıl 3 milyar 800 milyon metreküp doğalgaz satan şirket, bu rakamı 2006’da 4 milyara çıkarmayı hedefliyor. İstanbul’un yüzde 89’una doğalgaz ulaştıran şirket, toplam 11 bin 300 kilometre doğalgaz hattı döşedi.

Kaynak: www.aksam.com.tr