BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Odatv davasında tahliye kararı çıkmadı

Çağlayan Adliyesi'nde görülen Odatv davasında tutuklu sanıklar Soner Yalçın, Yalçın Küçük ve Hanifi Avcı'nın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Abone ol

Kamuoyunda Odatv davası olarak bilinen ve gazeteci Soner Yalçın, yazar Yalçın Küçük ile eski emniyet müdürü Hanefi Avcı’nın tutuklu olarak yargılandığı davada tahliye kararı çıkmadı. Duruşmada sanıklar Soner Yalçın, Yalçın Küçük ve Hanifi Avcı'nın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 3'ü tutuklu 13 sanıklı duruşmaya tutuklu sanıklar Soner Yalçın, Yalçın Küçük ve Hanefi Avcı getirildi.

Çağlayan'daki Adalet Sarayı'ndaki duruşmaya Ahmet Şık, Nedim Şener, Doğan Yurdakul, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan'ın aralarında bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar katıldı.

Dava öncesinde adliye önünde bir basın açıklaması ve eylem yapan gazeteci ve yazarlar, tutuklu bütün gazetecilerin özgür bırakılmaları için çağrıda bulundu. Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay yaptığı açıklamada, “Bu dava siyasi bir dava, intikam davası haline dönüşmüştür. Ciddiyeti ve inandırıcılığı kalmamıştır” dedi.

Aydın ve gazeteciler adına açıklama yapan Eşber Yağmurdereli ise, demokrasi mücadelesinin zorlu olduğunu söyleyerek gazetecilerin serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

Odatv davasına destek vermek üzere, CHP’li milletvekilleri İlhan Cihaner, Melda Onur ve Veli Ağababa da açıklamaya katıldı. İlhan Cihaner ve Melda Onur açıklamanın ardından davayı takip etmek üzere duruşma salonuna girdi.

Açıklamada ayrıca gazeteciler Uğur Dündar, Şirin Payzın, Ayşe Arman, Ümit Zileli, Mustafa Mutlu yer aldı. Sanatçılar Orhan Alkaya ve Leman Sam da basın açıklamasına katılan aydınlar arasındaydı.

Farklı duruşmalarda tahliye edilen gazeteciler Doğan Yurdakul, Müyesser Yıldız, Ahmet Şık, Nedim Şener, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Sait Çakır ve Coşkun Musluk’un da yargılandığı dava, 2011 yılının Şubat ve Mart ayındaki tutuklamalarla başlamıştı.

İstanbul 16. Ağır Mahkemesi geçtiğimiz haftalarda aldığı ara karar ile hukuki ve fiili bağlantı olduğu gerekçesi ile davanın Ergenekon davasıyla birleştirilmesini istedi. Ancak henüz Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, birleştirme kararına ilişkin bir görüş bildirmedi.

13. Ağır Ceza Mahkemesinin önümüzdeki günlerde görüşünü açıklaması bekleniyor.

Çağlayan Adliyesi'ndeki duruşma, TÜBİTAK'ın ek raporunun hafta başında açıklanması sonrasında yapıldı.

Mahkeme heyeti Eylül ayındaki duruşmada teslim edilen bilirkişi niteliğindeki TÜBİTAK raporunun anlaşılamadığına hükmedip, ek rapor istemişti.

Hakim heyetinin başkanlığını Hikmet Şen’in yaptığı duruşma savunmalarla devam etti.

Yalçın Küçük, Hanefi Avcı ve Soner Yalçın savunmalarında mahkemeye sunulan TÜBİTAK raporuyla Odatv davasının Ergenekon davasına bağlanması önerisini eleştirdiler ve uzun süredir devam eden tutukluluk hallerine de tepki gösterdiler.

Mahkeme bugünkü duruşmasında Tübitak raporu ve dijital verilerle ilgili soruları yanıtlamak üzere Adalet Bakanlığı Bilişim Komisyonu üyesi Koray Peksever’i dinledi.

Peksever kendisine yönelik “aynı gün, aynı maille, aynı türdeki virüsün üç bilgisayara ulaştırılmasını nasıl yorumladığı” sorusuna cevap olarak “Planlı bir saldırı olduğu net” diye konuştu.

Duruşmayı kalabalık bir izleyici topluluğu izledi.