BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

PKK'lı nasıl dağa çıktığını anlattı!

Müebbet hapis istemiyle yargılanan Diyarbakır nüfusuna kayıtlı terörist, çarpıcı itiraflarda bulundu

Abone ol

Erzurum’un Hınıs ilçesinde 7 Eylül 2011 günü 6 teröristin İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne el bombaları ve otomatik silahlarla düzenlendiği saldırıya ilişkin dava başladı. Müebbet hapis istemiyle yargılanan Diyarbakır nüfusuna kayıtlı terörist, “Astım hastasıyım, konuşmayacağım” dedi.

Kamyonet kasasındaki el bombaları ve otomatik silahlarla düzenlenen saldırıda 2 polis memurunun hafif yaralandığı eylemle ilgili yakalanan PKK’lı ‘Mazlum’ kod adlı Mazlum A.’nın Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde müebbet hapis istemiyle yargılanmasına başlandı. Mazlum A.’nın itiraflarına, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede geniş yer verildi.

Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, arıcılık yapan Ertuğrul Öztürk’ün 52 ED 449 plakalı kamyonetini silah zoruyla gasp eden ‘Mahir’ kod adlı Haşim K., ‘Rumet’ kod adlı Mehmet A., ‘Zinnar’ kod adlı Ali A., ‘Hakkı’ kod adlı Cihan D. ve ‘Mazlum’ kod adlı Mazlum A. ile birlikte eyleme girdiklerinin tespit edildiğine yer verildi.

ARACI YA SEN KULLANACAKSIN YA DA ÖLECEKSİN

İddianamede teröristlerden Haşim K., Mehmet A., Ali A., Cihan D. çatışmalarda öldürülmesi ile dava dosyasından düşürüldü. Eylem planına göre ‘Rumet’ kod adlı Mehmet A.’nın ‘Aracı sen kullanacaksın ya da seni öldüreceğim’ tehdidi üzerine ‘Mazlum’ kod adlı Mazlum A., aracı kullanarak İlçe Emniyet Müdürlüğü önüne gelip, yaklaşık 20-25 metre mesafeden otomatik Kaleşnikof silah ve el bombaları ile ateş ederek eylemi gerçekleştirdiklerini itirafetti. Eylem sırasında kamyonette bulunan PKK’lı Mehmet A.’nın geçimini arıcılık yaparak sağlayan Ertuğrul Ö.’yü göstererek, “Bizi burada bekleyeceksin, hareket edersen öldürüleceksin” tehdidinde bulunduğu öğrenildi. İddianamede, ‘Rumet’ kod adlı Mehmet A., ‘Sorej’ kod adlı Sait T., ‘Ahmet’ kod adlı Rmazan Ö. ile birlikte Rus yapımı el bombasını attıktan sonra otomatik silahlarla saldırıyı 2.5 dakika içinde gerçekleştirdikleri belirtildi.

Diyarbakır’da yakalanan ‘Mazlum’ kod adlı Mazlum A. ifadesinde, “2011 yılı içinde ailevi sorunlarım nedeniyle BDP’nin Bağlar İlçe Teşkilatı’na giderek, burada Harun A. ile tanıştım. Burada kırsala katılmak istediğimi belirttim. Beni alıp Kendal bölgesindeki örgütün kamp alanına götürdüler. Kırsala katıldığımda kod ismimin ne olduğunu sorunca ben de ‘Mazlum’ olarak kalmasını istedim. Garzan bölgesinde bir hafta silahlı eğitim gördüm” dedi.

BUARADA BENİ AYILAR YER

Eylem planını itiraf eden Mazlum A, şu itiraflarda bulundu:

Hınıs İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne saldırı eylemi, grup sorumlusu Rumet’ kod adlı Mehmet A. tarafından verildi. Hedefimiz polis karakolu ile özel hareket timlerine yönelikti. Asıl hedefimiz özel hareket timlerine yönelikti, saldırı esnasında karakoldaki polisleri yanıltıp yardıma gitmelerine engel olmak içindi.

Kamyoneti gasp edilen Ertuğrul Ö.’nün PKK’lı teröristlerle arasında geçen konuşma da iddianamede yer aldı. Ertuğrul Ö.’nün “Beni bağlarsanız burada ayılar bizi parçalar, yer” şeklindeki ifadelerine yer verildi.

PİKABIN KASASINDAN AŞAĞI ATLAYARAK, BİNAYA SIKTIK

Mazlum A. ifadesinde, “‘Rumet’ ve ‘Haki’ keşiften döndükten sonra bize sivil elbiseleri getirdiler. İsmini bilmediğim bir köyün yakınlarında piknik alanına benzer bir yerde geceyi geçirdik. Oralarda bir kamyonetin bulunduğunu Haki söylemişti. Bu bölgede çalışan arıcıyı tanımıyordu. Biz de silahlı olarak araç sahibinin yanına giderek pikaba bindik. Bu eylemden araç sahibinin haberi yoktu. Zinnar araç sahibini el ve ayaklarını bağladı.

Haki ise ‘Hastamız var, pikabı o yüzden alıyoruz’ dedi. Araç sahibi, ‘Beni bağlarsanız burada ayılar bizi parçalar, yer’ diye yalvardı. Kendal ile Haki isimli örgüt elemanları özel hareket timlerinin bulunduğu bölgede aşağı atladı, biz devam ettik. 100-150 metre kadar ileride araç durdu. Araç sahibinin kaçma şüphesi olduğu için aracı kendimizin kullanması gerektiğini hissettik. ‘Rumet’ bana ‘Sen binaya sık’ dedi. Ben ve diğer arkadaşlar kasadan aşağı atlayarak binaya otomatik silahlarla ateş etmeye başladık. Bu sırada polisler de bize karşılık verdi. Zinnar ‘Koş’ diye bağırdı bana, ben pikabın kasasına çıktım. Arkamdan Kendal, Zinnar, Bahos geldi. Rumet de pikaba bindi. Çatışma sırasında ‘Hendal’ ve ‘Haki’ ateş ederek pikabın yanına geldiler. İkisi de yaralandı. Bindikten sonra olay yerinden kaçtık. Bu esnada aracı kırsalda terk ettikten sonra kaçtık” diye konuştu.

ASTIM HASTASIYIM

Duruşmada, “Ben astım hastasıyım şu anda ifade veremeyeceğim” diyen Mazlum A.’nın avukatı Muşir Delidum ise, müvekkilinin akli dengesinin yerinde olup olmadığına dair İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmesini talep etti. Mahkeme, ifade vermeyen Mazlum Alan’ın Adli Tıp Kurumu’na gönderilmesine karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Bugün görülen ilk duruşmaya Gümüşhane Cezaevi’nden getirilen Mazlum A. “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, silahlı yağma, öldürmeye teşebbüs, kişiyi hürriyetten yoksun kılma ve tehlikeli maddelerin izinsiz olarak kullanılması” suçlarından müebbet ve 30 yıla kadir hapis cezası istemiyle yargılanıyor.