BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,58
ALTIN 2.381,39
HABER /  GÜNCEL

Öcalan'ın PKK silahı yol haritasında şok detay

HDP kaynaklarının basına yansıttığı çözüm sürecine iliştin yol haritasından ilginç bir detay ortaya çıktı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Çözüm sürecinin başında varılan mutabakatı Abdullah Öcalan ve devlet revize mi etti? PKK militanlarının yurt dışına çıkmasını öngören yol haritasının 1. aşaması havada kaldı.

Yeni yol haritasında Öcalan'ın HDP heyetine "mutlak eylemsizlik" çağrısı yapacağını ancak bunun silah bırakma ve yurtdışına çıkmayı içermediği ortaya çıktı.

İktidar ile Öcalan'ın ile eylül ayında anlaşmaya vardığı söylenen yol haritasının ana hatları ortaya çıktı. Radikal'den Murat Yetkin, HDP kaynaklarından ulaştığı planı köşesine taşıdı:

MUTLAK EYLEMSİZLİK ÇAĞRISI

"Öcalan, HDP heyetine “Mutlak eylemsizlik” çağrısı yapmaya hazır olduğunu açıklayacaktı. Mutlak eylemsizlik ise silah bırakma ve yurtdışına çıkmayı içermiyordu. Ancak Diyarbakır, Şırnak gibi illerin kırsalında kurulu çadırlarda işleyen PKK “halk mahkemesi”, ya da militan devşirme merkezlerinin kaldırılmasını, yol kesmelerin durdurulmasını içeriyordu."

1. AŞAMA'DA NE VARDI?

Oysa 2013 başında tarafların mutabık kaldığı metinde PKK'nın 1. aşamada ülke dışına çıkması öngörülüyodu. Anayasal düzenlemeleri, yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılması, normalleşme, herkese siyaset yapma hakkının verilmesi gibi adımları kapsıyordu. İşte o 1. aşamada :

"Eylem planının birinci alt başlığı olan silahlı güçlerin ülke dışına çekilmesi için Öcalan çağrısını Nevruz’da (21 Mart) yapacak. Süreç, temmuz sonunda tamamlanacak. Ancak, bu süreçte ‘parlamento, devlet ve hükümet tarafından oluşturulan içinde sivil toplum örgütü temsilcilerinin de yer aldığı bir komisyon’ gözlemci olacak. Bir başka şart ise silahlı güçlerin geri çekilmesinin ardından boşalan alana Jitem ve korucu gibi bir başka silahlı gücün yerleşmemesi için güvence verilmesi. PKK’lıların tam çekilmesinin ardından ise ‘silah bırakma’ modaliteleri ve takvimi belirlenecek."

PKK SİLAHLI EYLEME GİRİŞMEDİ AMA

Silahlı güçlerin ülke dışına göstermelik olarak çıktığı iddiaları iddiaları hiç gündemden düşmedi. Silahlı eylemler olmadı ama onun kadar yıkıcı etki yaratan eylemlerde baş döndüren artış yaşandı. Sürecin başlamasından sonra PKK'nın "kurtarılmış bölgeler" oluşturma çabası daha da hızlandı. Yol kesme, maden ocağı basma, şantiyelerde araç yakma eylemleri çoğaldı.

PKK'NIN ÇEKİLMEDİĞİNİ DAVUTOĞLU DA SÖYLEMİŞTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu geçtiğimiz günlerde akil insanlarla buluştuğu toplantıda "Haziran raporu sunduğunuzda dahi çok az unsurun sembolik çekildiğini biz biliyorduk ama hiç bir zaman topluma deklare etmedik ki çözüm süreci zaafa uğramasın" diye konuşmuştu. 

ÖCALAN ONAYI

HDP'nin duyurduğu yol haritası PKK'nın ülkeyi terketmediğini ve şu aşamada etmeyeceğini Öcalan'ın onayladığı anlamına geliyor. Görüşmeler sürecinde İmralı'nın PKK'yı bir koz olarak kullanacağı yorumları yapılıyor. Tarafların güven bunalımı yaşadığı ortamda Kobani eylemleri ve bitmek bilmeyen örgüt saldırıları çözüm sürecini daha da kırılgan hale getirmiş durumda.