BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,76
ALTIN 2.439,91
HABER /  GÜNCEL

Öcalan'ın 4 aşamalı çözüm planı

Merakla beklenen ikinci İmralı görüşmesinin ayrıntıları bugün gazetelerin manşetlerine taşındı.

Abone ol

Örgüte iletilen 4 aşamalı plana göre, 21 Mart Nevruz bayramından önce örgütün elindeki devlet görevlilerini serbest bırakılarak, hükümetin ve Türk kamuoyunun sürece desteğine güven verilmesi sağlanacak.

Ardından hükümetten resmi olmasa da filli ateşkes çağrısı beklenecek ve eller tetikten çekilecek. Mart-Haziran ayları arasında ise mevsim koşulları ve açılacak koridorlardan geri çekilmenin başlaması planlanıyor.

Yeni Şafak gazetesinden Çetener Çetin, İmralı görüşmesinin ayrıntılarını ve sürecin bundan sonraki aşamalarını yazdı. Habere göre BDP heyeti 21 sayfadan oluşan 4 aşamalı çözüm önerisini Kandil'e ulaştırdı.

ÜÇ MEKTUP

Öcalan’ın kalıcı ateşkes şartlarının oluşması için PKK’nın Avrupa kanadına, Kandil’deki örgüt sorumlularına ve kamuoyuna açıklanmak üzere BDP yönetimine 3 mektup verdi.

İLK ADIM TUTSAKLAR

Önümüzdeki hafta için parlamentoda görüşülecek olan 4 yargı paketinin hemen sonrasından örgütün ateşkes kararı öncesinde 18 aydan bu yana elinde tuttuğu devlet görevlilerinin bırakılması için hareket geçilecek. Örgütün bir kaç gün içinde BDP'ye 'Tutsakları almak üzere muhatap olabileceğimiz kurumlarla diyaloga geçin' talimatı vermesi bekleniyor.

GERİ ÇEKİLMELER MAYIS HAZİRAN'DA

Samimiyet testinin ardından görüşmeler için start verilmesi planlanıyor. Örgüt, geçtiğimiz çarşamba günü itibari ile İmralı ile başlatılan sürece destek amacı ile Öcalan'dan gelecek olan mesajı beklemeden "Eller tetikten çekilsin, askeri operasyon alanlarından uzak durun" talimatı verdi. Nevruz sonrası Hakurk ve Haftanin hattına açılacak olan iki koridordan geri çekilmelerin başlaması sağlanacak. Bu bölgede PKK'lılar için herhangi bir sabotaj ihtimaline karşı Barzani kontrolünde bir merkez oluşturulacak.

FİDAN ERBİL'DEYDİ

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın 6 Ocak'ta Erbil'e geldiği ve yeni Oslo süreci için Kürt yetkililerin nabzını tuttuğu belirtilirken, Kürt yöneticilerin ev sahipliğini yapmaya hazırız mesajı ile Ankara'ya döndüğü ileri sürüldü. Fidan'ın Erbil'de kimlerle görüştüğü konusunda açıklama yapılmadı. Fidan'ın kısa bir süre sonra tekrar Erbil'e gelmesi bekleniyor. Başlatılan görüşmeler süreci ile birlikte kanlı eylemlere bulaşmış ve talimatını vermiş isimlerin Kürt medya kuruluşlarına açıklama yapmamaları konusunda uyarıldığı belirtildi.

RADİKAL İSİMLERE UYARI

Örgütün Kandil ayağı, geçtiğimiz Çarşamba günü itibari ile Türkiye kırsalındaki birimlerine askeri alanlardan uzak durmaları ve operasyonlar olmadıkça eylemsel durumuna geçmemeleri uyarısı yapıtı. Örgütün, "Görüşmeler süresince süreci sabote edecek her türlü olumsuzluktan uzak durun" uyarısı yaptığı belirtiliyor.