BIST 10.219
DOLAR 32,26
EURO 34,80
ALTIN 2.456,09
HABER /  GÜNCEL

Öcalandan PKKya ince ayar

DTP'lileri Meclis'e döndüren Öcalan'ın sözleri neydi? Bölücübaşı askerler için 'Anadolu kuzuları' ifadesini kullandı!..

Abone ol

PKK'ya: Ben askerlerin ölmesini istemiyorum. Ve gerçekten de buna üzülüyorum. Anadolu kuzuları ölmesin.

AKP'ye: Türkiye'de iki güç var. İttihat Terakki çizgisi yani sert katı faşist güçtür. Karşısında ise AKP vardır

DTP'lilere: Henüz istifa edilecek aşamaya gelinmedi. Meclis'e dönüp demokratik siyaset yapmalılar.

Bölücübaşı Öcalan terör örgütü PKK'ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı'na avukatları aracılığıyla konuştu.

"İstifa konusunda farklı düşünmüyorum. Çözüm demokratik mücadeledir. Bunu halka danışabilir ve karar alabilirler. Meclis'e dönüş de yapabilirler. Bence henüz istifa edilecek aşamaya gelinmedi. Meclis'i iyi kullanmalıdırlar. Demokratik kanalları açamadılar. Demokratik mücadele için demokratik siyaset gerekiyor.

Bunların arkasında çok güçlü örgütleri var. Sayın Başbakan'a çağrıda bulunuyorum. Biz savaşın değil barışın gerçekleşmesini istiyoruz. CHP ve MHP zaten çözümsüzlükten yana. AKP içinde de çözüm istemeyenler var. AKP'nin içinde biraz samimi İslami demokratik çizgi de var. Eğer bu sorun çözülmek isteniyorsa bu demokratik çizgi harekete geçirilmeli. Başbakan demokratik çizgiyi harekete geçirmelidir.

Mesela Hogir'in Ergenekonla bağlantılı olduğunu 20 yıl sonra öğrenebildim. Bunun gibi birçok kişinin Ergenekonla bağlantısını çok sonraları farkedebildim. Her şeyden de beni sorumlu tutmasınlar. Bunlar birçok çete oluşturdular. Dörtlü çete, Hogir ve Şemdinler Ergenekonla da işbirliği yaptılar. Bunlar beni de öldürmek istediler. Asker ve gerillaların ölmesini istemiyorum. Anadolu kuzuları ölmesin."

Öcalan'dan PKK'ya ayar

Öte yandan Vatan yazarı Ruşen Çakır da Öcalan'ın PKK'ya ayar çektiği görüşünü savunanlarda. Sine-i millet kararında PKK'nın olduğunu belirten yazar, bugünkü köşesinde Öcalan'ın talimatının Kandil'i de vurduğunu yazdı.. İşte o yazıdan bir bölüm:

(...)Evet DTP’liler, bir kez daha “Öcalan’a rağmen” hareket edemediler ve imajları daha fazla yıpranmış oldu. Bu durum, bundan sonra Barış ve Demokrakrasi Partisi (BDP) çatısı altında siyasete devam edecek ve muhtemelen Ufuk Uras’ın da katılımıyla TBMM’de yeniden grup kuracak olan DTP’liler için kötü olmakla birlikte Türkiye için hayırlıdır. Zira sine-i millet kararı, Anayasa Mahkemesi’nin kararı kadar yanlış bir karardı; ne DTP’lilere, ne Kürtlere, ne de bütün Türkiye’ye hiçbir yararı olmayacaktı. Sonuçta, acı ama gerçek, DTP’liler Öcalan’ın müdahalesiyle çok büyük bir yanlıştan dönmüş oldular.

Bu noktada çok önemli bir parantez açmak lazım: PKK’nın fiili lideri Murat Karayılan son açıklamalarında sine-i millet kararına açık destek vermişti. Zaten bu kararın şekillenmesinde birinci derecede

etkili olduğunu bildiğimiz, hafta sonu Diyarbakır’da toplanan Demokratik Toplum Kongresi’nin, PKK’dan habersiz, hele ona rağmen böylesine ciddi bir karara varması mümkün değildi. Dolayısıyla şunu rahatlıkla söyleyebiliriz:

Öcalan karşısında PKK’nın da gücü, etki ve yetkisi bir yere kadar. Daha da ileri giderek, Öcalan’ın son talimatının sadece istifa kararı alan milletvekillerine değil, onları bu yolda teşvik ettiği anlaşılan PKK’nın yönetici kadrosuna da bir “ayar”dır.