BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,78
ALTIN 2.442,93
HABER /  GÜNCEL

Öcalan'a ev hapsi önerisi Özel'i kızdırdı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CNN Türk'ün sorularını cevapladı!

Abone ol

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, ''30 yıldır sürdürülen bir mücadelenin başarıya ulaşmama nedeni sizce nedir?'' sorusunu talihsiz bir soru olarak değerlendirdi. Öcalan'a ev hapsi önerisinin gündeme getirilmesini hayretle karşıladı.

CNN Türk'ün terörle mücadele, Abdullah Öcalan'a ev hapsi, profesyonel ordu, Hasdal'a yaptığı ziyaret ve Yüksek Askeri Şura'daki istifa krizine ilişkin sorularına yazılı yanıt verdi.

BEDELLİ ASKERLİK

"Geçen yıl bedelli askerlik uygulaması "Askerlik Sisteminin Yeniden Değerlendirilmesi" çalışması içinde ele alınmış ve çalışma sonuçları Genelkurmay Başkanlığının resmi görüşü olarak Ekim 2010'da Sayın Başbakan'a sunulmuştur. Ancak, konu seçim öncesinde gündeme gelmemiş, genel seçimden sonra ülkenin önemli gündem maddelerinin ön sıralarında yer almıştır.

Bu durum üzerine eski çalışmadan da büyük ölçüde istifade ederek ve hassasiyetlerimizi tekrarlayarak, kurumsal görüşümüzü ilgili makamlarla paylaştım. Bilindiği üzere, demokratik parlamenter sistemde, karar mercii yürütme ve yasama organıdır. 22 Kasım 2011 tarihinde Sayın Başbakan tarafından bedelli askerlik uygulamasının esasları kamuoyuna açıklanmıştır.

PROFESYONEL BİRLİKLER

Subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlardan oluşan uzman personel oranı 2000 yılında TSK genel mevcudunun yaklaşık olarak yüzde 20'si iken, halihazırda yüzde 35 seviyesine yükseltilmiştir.

Komando Tugaylarının uzmanlaşması (profesyonelleşmesi) amacıyla 2007 yılında başlatılan uzman erbaş temin faaliyeti sonucunda K.K.K:lığından 5, Gn.K.'lığından 1 Komando Tugayımızın operaynona katılan unsurlarının tamamı uzman erbaşlardan oluşturulmuştur. Halen, 5 Komando Tugayı, 1 Jandarma Komando Tugayı, 19 Jandarma Özel Harekat Taburu ve Özel Kuvvetler Komutanlığının operasyonlara katılan unsurlarının tamamı uzman personeldir. 2012 yılı içerisinde, iki Jandarma Komando Alayının birer taburunun uzman erbaşa dönüştürülmesi ve diğer birliklerin uzman personel eksikliğinin giderilmesi çalışmalarına başlanmıştır. Diğer taraftan, öncelikle hudut birliklerinde görevlendirmek üzere uzman personel istihdamı kapsamında sözleşmeli erbaş ve er teminine devam edilmektedir.

2011 yılı için, K.K.K.lığı bünyesinde görevlendirilmek üzere, 5.103 kişilik sözleşmeli er kontenjanı için 17.827 kişi müracaat etmesine rağmen 3.038 kişi test ve mülakat için bizzat gelerek başvurmuş, bunların 1.992'si test ve mülakatı kazanmış, ancak sağlık muayeneleri soncunda 783 kişi 28 Kasım 2011'de eğitime başlama hakkını elde etmiştir.

2012 yıl için ayrıca 10.659 kişinin temini planlanmıştır. Başvurular başlamış olup 31 Aralık tarihine kadar devam edecektir. Halen 9.761 kişi müracaat etmiştir.

MÜCADELE NEDEN BAŞARIYA ULAŞAMADI?

Sorunuzu talihsiz bir soru olarak değerlendiriyorum. Terörle mücadele konusunda başarıya ulaşılamadığı görüşünüze katılmıyorum. Başarısızlık söz konusu olsa idi bölücü terör örgütü bugün amaçladığı hedefe ulaşmış olurdu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, devletiminiz diğer kurumları ile birlikte sürdürdüğü kararlı mücadelesi, terör örgütünün hedefine ulaşmasını engellemiştir. Başarısızlık kavramından bahsedilirken resmin tamamının görülmesinin uygun olacağını düşünüyorum. Ayrıca unutulmamalıdır ki terörle mücadele; uzun soluklu bir mücadele şeklidir. Terörü besleyen iç ve dış kaynakları kurutmadan, sonuç almanın da zor olduğu bir gerçektir.

KARAYILAN YAKALANDI MI?

Açık kaynaklarda söylenti şeklinde yer alan ve bir çok kişi tarafından gerçek dışı dolduğu belirtilen konuya ilişkin TSK'nde herhangi bir bilgi mevcut değildir.

ÖCALAN'A EV HAPSİ MÜCADELEYİ NASIL VE NE ŞEKİLDE ETKİLER?

Hukuku, gerçek ve evrensel anlamışla içselleştirmiş bir hukuk devletinde suçun cezasız kalması hele hele cezanın çeşitli saiklerle hafifletilmesi veya değiştirilmesi söz konusu olmamalıdır. Aksi durum, vatandaşlarımızın adalet duygusunu rencide eder ve devlete olan güveni zedeler.

Bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti Devletinde, bu güne kadar on binlerce vatandaşımızın ölümünün sorumlusu olduğuna dair kesinleşmiş yargı hükmüne rağmen, terörist başının cezasının hafifletilmesi anlamına gelen taleplerin gündeme getirilmesini hayretle karşılıyorum.

F-16'LARIN KAYNAK KODLARI

Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan F-16 uçakları üzerinde devam eden modernizasyon çalışması kapsamında uçaklara yeni görev bilgisayarları entegre edilmektedir. F-16 kaynak kodlarını kullanarak yazılımda değişiklik yapma kabiliyetinin kazanılması amacıyla ABD tarafı ile görüşmelere devam edilmektedir.

PREDATORLAR

Terörle mücadele kapsamında Türkiye'ye istihbarat desteği sağlayacak ABD'ye ait 4 adet predator insansız hava aracı Irak'tan Incirlik'e intikal etmis ve 23 Kasım 2011 tarihinden itibaren görev uçuşlarına İncirlik'ten başlamıştır.

HERONLARIN SON DURUMU

Heron İnsansız Hava Aracı (İHA) sisteminin 2010 yılında tedarik edilmesinden sonra, hiçbir İHA İsrail'e gönderilmemiş, ancak bazı alt üniteler ile İHA motorları sözleşme kapsamında bakım ve onarım amaçlı olarak İsrail'e gönderilmiştir. İsrail'e gönderilen beş adet İHA motorunun, iki adedi Ekim 2011 ayında ve üç adedi ise Kasım 2011 ayında bakım ve onarımları tamamlanarak Türkiye'ye iade edilmiştir.

TUTUKLU ASKERLERİ ZİYARET

Malum soruşturma ve davalar nedeniyle tutuklu bulunan muvazzaf TSK personeli, yıllarca birlikte görev yaptığımız, aynı ortak kaderi paylaştığımız silah arkadaşlarımdır. Ziyaretimin amacı tamamen insanidir ve Bayram kutlamasıdır. Ben ve diğer Komutan arkadaşlarımın ziyaretleri bu amaca yöneliktir. Henüz hüküm giymemiş ve TSK'de rütbe ve makam sahibi bu kişileri ziyaret etmemizin Türk Silahlı Kuvvetlerinin geleneklerinde yer alan silah arkadaşlığı kavramı kapsamında, vicdani sorumluluğumuzun bir gereği olduğunu değerlendiriyorum. Ziyaretimize başka bir anlam yüklemek son derece yakışıksız bir davranıştır.

Diğer yandan, TSK, hukukun üstünlüğüne her zaman büyük önem vermektedir. Bu nedenle, soruşturma ve davaların devam ettiği bu safhada konuyla ilgili olarak başka bir değerlendirme yapmayı uygun bulmuyorum.