BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,67
ALTIN 2.406,29
HABER /  GÜNCEL

Öcalan Demirtaş'a 'kısa mesajı' nasıl gönderdi?

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın 'Öcalan'dan kısa mesaj' sözünün perde arkası ortaya çıktı.

Abone ol

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın bugün basın toplantısında sarf ettiği bir cümle, Ankara'yı karıştırdı.

Demirtaş'ın "Dün gece sayın Öcalan ile kısa bir mesaj bağlantısı kurma imkanı bulduk" sözleri üzerine, Ankara bu mesajın nasıl ulaştırıldığını tartışmaya başladı.

Demirtaş'ın kullandığı "kısa mesaj" ifadesi, ilk önce akıllara cep telefonları ile paylaşılan SMS'leri hatırlattı.

ADALET BAKANLIĞI: CEP TELEFONU MÜMKÜN DEĞİL

Adalet Bakanlığı kaynakları, mahkumların telefonla konuşma haklarının Ceza İnfaz Kanunu'yla belirlendiğine dikkat çektiler. Kanun uyarınca, mahkumların telefonla konuşma haklarının ve kimlerle konuşabileceklerinin ayrıntılı şekilde belirlendiğine dikkat çektiler.

Öcalan'ın "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığına" dikkat çeken Adalet Bakanlığı kaynakları, bu çerçevede Öcalan'ın "cep telefonu olmasının kesinlikle mümkün olamayacağını" vurguladılar. Öcalan'ın, bu çerçevede, Demirtaş'la herhangi bir telefon görüşmesi yapmasının, telefon üzerinden mesajlaşmasının da mümkün olamayacağını kaydettiler.

MEĞER MEKTUPMUŞ...

Ankara'nın tartıştığı "kısa mesaj" muammasını ise HDP kaynakları aydınlattı. Buna göre, Demirtaş'ın bahsettiği "kısa mesaj", Öcalan'ın yazdığı bir mektup. HDP kaynaklarına göre Öcalan İmralı'da kaleme aldığı mektup, HDP'ye ulaştırıldı. Öcalan el yazısıyla yazdığı bu gece yarısı mektubunda "Hükümet ile yapıcı diyalog kanalları açık kalmalı" mesajı verdi. Demirtaş da, "kısa mesaj" ifadesiyle bu mektubu kastetti.

MEKTUPTA NE YAZIYOR?

Al Jazeera'nin haberine göre, Abdullah Öcalan'ın öne çıkan mesajı, "Diyalog süreci devam etmeli" oldu. Mektupta Öcalan, "yapıcı diyalog" ifadesini kullandı.

"Hem çözüm süreci, hem Kobani meselesi, hem de yapılan eylemlerde ortaya çıkan sonuçla ilgili hükümet ile yapıcı diyalog kanalları açık tutulmalı" dedi. Bu çağrısının hem HDP'ye hem hükümete yönelik olduğunu vurguladı. Öcalan ayrıca tüm bu konulara ilişkin hassasiyetlerin ve beklentilerin de göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

HDP HEYETİ EFKAN ALA İLE GÖRÜŞECEK

HDP heyeti, Akdoğan'ın ardından İçişleri Bakanı Efkan Alâ ile de bir araya gelecek. Bugün gerçekleşmesi beklenen görüşmenin saati henüz net değil, HDP İçişleri Bakanlığı'ndan haber bekliyor. Eylemler sürerken, "Misliyle karşılık verilecektir" açıklaması yapan Alâ, HDP'nin en sert tepki gösterdiği isimlerden biri olmuştu.