BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,75
ALTIN 2.406,32
HABER /  GÜNCEL

Öcalan ve Bayık'tan Kobani için JİTEM iddiası

Türkiye'de bir kaç gündür devam eden Kobani olaylarıyla ilgili Abdullah Öcalan ve Cemil Bayık'tan açıklama geldi.

Abone ol

PKK lideri Abdullah Öcalan ile KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık'tan gelen iki ayrı Kobani açıklamasındaki 'JİTEM' vurgusu dikkat çekti.

Kobani olaylarıyla ilgili doğrudan hükümeti suçlayan Öcalan ve Bayık, sokak eylemlerini hükümetin 'derin devleti'nin yaptığını iddia etti. 

"JİTEM süreci bozmak için devreye girmiş durumda" derken, Bayık "Bu JİTEM AKP hükümeti zamanında yenilenmiş ve yeşil renge bürünen JİTEM’dir” diye konuştu. 
 
Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, önceki gün İmralı Cezaevi'nde Öcalan ile yaptığı görüşmenin detaylarını DİHA'ya anlattı.

Öcalan şunları söyledi:

"Kürt halkı mazlum bir halktır. Kobanê halkı mazlum bir halktır. Sadece aramıza bir sınır çizilmiştir. Kobane halkı emeğiyle ordadır. Kendilerine özgü bir sistem oluşturmuşlar. Devlet buna tahammül edemiyor. Onlara destek olmalıdır ama onlara destek olmuyorlar.

Kobane'deki insanlarımız sonuna kadar direnecekler. IŞİD'in olduğu yerde ve Kürtlerin yaşadığı bölgede nerede bir IŞİD varsa sonuna kadar direneceğiz. IŞİD'e hiçbir taviz verilmeyecek. IŞİD yapay bir örgüttür. Kürtlere yönelik nerde böyle bir saldırı varsa büyük bir cevap olunmalıdır.

Kürtler uluslar arası destek alan IŞİD tarafından yok edilmeye çalışılıyor. Kimsenin bir halkı yok etmeye hakkı yok. Bu politikaya karşı Kürtler her yerde ayaklansın. IŞİD'e karşı büyük bir direniş sergilemeliler. Eğer bunu bugün yapmazlarsa yarın çok geç olabilir. Bakın ne yapıyorlar bizlerin bir kısmını sabah kahvaltısı, bir kısmını öğle yemeği bir kısmını da akşam yemeği yapıyorlar. Bu kabul edilebilecek bir durum değildir. Kimsenin hakkı yoktur Kobane'yi yalnız bırakmaya. IŞİD'e karşı her yerde büyük bir direniş olmalıdır. Kobanê bizim her şeyimizdir. Kobanê’deki süreç her kesim içindir. Kürt halkı orda bir şemsiyedir. Türkmen, Arap, Ermeni halkı da dahil olmak üzere oradaki bütün etnik kesimler bu şemsiye altında yaşamlarını sürdürebilirler.”

SÜREÇ TEORİDE VAR PRATİKTE YOK!

Mehmet Öcalan'ın aktardıklarına göre, Öcalan çözüm sürecine ilişkin şunları söyledi: 

"Bizim tarafımızda bir şey yoktur. Bizlerin omuzlarına ne düşerse onu yapacağız ve yapıyoruz da. Ama süreç tek taraflı olmaz. Eğer isterlerse daha önce onlara da söylemişim müzakere başlayacaksa, oyalama olmamalıdır. Doğru ve gerçek bir müzakere olmalıdır. Dedim bana bir sekreter verin, istediklerimi yazabileyim diye, bunu dahi yapamadılar. Süreç teoride var ama pratikte yürütülmüyor. Bu şekilde süreç yürümez.

15 EKİM'E KADAR...

Sürecin yürümesini istiyorsak doğru bir müzakere olacaksa biz her şeye hazırız. Biz doğru bir sürecin yürümesini istiyoruz. Eğer 15 Ekim'e kadar bunu yapmayacaklarsa benim tarafımdan süreç bitmiştir. Benim yapacağım bir şey yoktur. 5 yıldır bunu yapıyorlar ancak oluşan bir şey olmamıştır. Bu doğru değildir."

JİTEM DEVREYE GİRDİ

Öcalan Kobani olaylarıyla ilgili ise şu ifadelerde bulundu:

"Bir ikincisi, tahmin ediyorum ki JİTEM süreci bozmak için devreye girmiş durumda. JİTEM eğer bertaraf edilmezse, tekrar devreden çıkmazsa, bu süreç yürümez. JİTEM'i aradan çıkartın süreç demokratik bir şekilde yürüsün. Biz her şeye hazır ancak doğru ve gerçek bir süreçten istiyoruz. Oyalama taktikler istemiyoruz" dediğini aktaran Mehmet Öcalan, Öcalan’ın "Halkımız uyanık olsun. Yarın ne olur ne olmaz belli değil. Bunun üzerine herkes tavrını duruşunu tarafını tutsun. Yarın çok geç olabilir." 

BAYIK DA AYNISINI SÖYLEDİ

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık ise Kobani olaylarında yaşananlarla ilgili "Bu provokasyonun arkasında da kesinlikle Türk devleti ve AKP hükümeti vardır. 1990’lı yıllardaki JİTEM yeniden harekete geçirilmiştir. Bu JİTEM AKP hükümeti zamanında yenilenmiş ve yeşil renge bürünen JİTEM’dir” iddiasında bulundu. 

Bayık'ın Azadiya Welat ve Yeni Özgür Politika gazetelerine yayınlanan köşe yazısında şu iddialar yer aldı. 

“Türk devleti, IŞİD faşistlerini Kobane’de saldırttığı gibi, Kuzey Kürdistan'da kontra güçleri harekete geçirmiş durumdadır. İçeride ve dışarıda Kürt Özgürlük Hareketi'ne karşı maşalarını kullanmaktadır. 1990’lı yıllarda nasıl ki JİTEM ve JİTEM’le ilişkili kontra güçlerini Kürt Özgürlük Hareketi'ne saldırtmışsa, şimdi de demokratik eylem yapan halka saldırtmıştır. Bu saldırıların kesinlikle Türk özel savaş güçleriyle bağlantıları vardır. Önceden hazırlanmış ve planlanmış bir saldırıdır.

Hizbullah ve Hüda-Par’lılar önce de halka saldırmış, bazı yurtseverler katledilmişti. Ancak Türk devleti Kürt Özgürlük Hareketi’yle bu güçler arasında çatışma çıkarmak için bu güçleri provoke edip halka saldırtma politikası izlediğinden bu saldırılar karşısında sabırlı davranılmıştır. Türk özel savaşının Kürt Özgürlük Hareketi'ni her zaman bazı güçlerle uğraştırma politikası bilindiğinden bu tür saldırılar karşısında bazı tedbirler alma dışında bir tutum gösterilmemiştir. Ancak son olaylar göstermiştir ki, bu güçler 1990’lı yıllarda olduğu gibi özel savaşın yönlendirmesinde hareket etmektedirler.

....

Kürt Halk Önderi’nin IŞİD’in JİTEM’in ad değiştirmiş halidir belirlemesi, bu olayların arka planını da ortaya koymaktadır. 1990’lı yıllardaki JİTEM yeniden harekete geçirilmiştir. Bu JİTEM AKP hükümeti zamanında yenilenmiş ve yeşil renge bürünen JİTEM’dir.

Bu olayları şu ya da şekilde izah etmek mümkün değildir. Birkaç gencin ya da toplum içine sızmış bir iki provokatörün bazı yerlerde bir iki taş atmasıyla izah edilemez.

... 

AKP hükümeti ve yeşil renkli JİTEM devrededir. Kürt halkının Kobane’ye desteğinin önünü kesmek için bu saldırılar yapılmıştır.