BIST 10.161
DOLAR 32,20
EURO 35,08
ALTIN 2.466,54
HABER /  GÜNCEL

Öcalan Ankara'yı fena oyuna getirdi

Abdullah Öcalan'ı çok yakından tanıyan tarih profesörü Tamer Akçam'ın görüşleri, yankı uyandırdı

Abone ol

Tamer Akçam, Öcalan'ın kendini kullandıra kullandıra hedefine adım adım ilerlediğini iddia etti. "Şimdi Öcalan’ı kullanıyorlar ama uzun vadede Öcalan galip gelecek" diyen Akçam, Ankara'nın farkında olmadan Öcalan'ın Kürt devleti hedefine hizmet ettiğini söyledi. Akçam, bu konuda Öcalan'ın Barzani ve Esad'a yaslanırken yaptığı açıklamaları hatırlattı.

Taraf gazetesinden Neşe Düzel'e konuşan Akçam'ın görüşleri gündeme oturdu. Açıklamaları Kürt sorununa "müzakereci" bakışla çözmek isteyenleri sıkıntıya sokacak.

1970’lerin öğrenci liderlerinden biri olarak Türk solunu ve Kürt siyasetini çok iyi bilen, Apo’yu iyi tanıyan ve PKK’nın kuruluşunu ve büyümesini yakından izleyen tarihçi akademisyen Tamer Akçam'ın Kürt sorununa ilişkin görüşleri, bugün iki yazarın köşesini kapattı.

Bugün yazarı Adem Yavuz Arslan da Akçam'ın tespitlerini köşesinde yazdı. Yazar yazısının finalini şu sözlerle tamamlıyor: "Bu noktada unutulmaması gereken bir başka konu da şu: Akçam'ın yaşadıklarından tecrübeyle anlattıklarını güvenlik bürokrasisi uzun zamandır anlatıyor, raporlaştırıyor. Fakat 'bir koalisyon' ısrarla bu uyarıları 'güvenlikçi yaklaşım' diye göz ardı ediyor. Kendi bürokratlarını dinlemeyenler hiç değilse Akçam'ı dinleseler memleketin hayrına olacak. Yazının tamamı için

Akçan'ın tespitleri Star yazarı Ergun Babahan'ın köşesinde yer aldı. Babahan, röportajın bazı bölümlerini taşıdı. İşte öne çıkan o görüşlerden  bazıları:

 

- PKK yöneteceği bir idari bilim istiyor.

- Bunu da, demokratik mekanizmanın bir sonucu olarak istemiyor. “Bu işi noktaya ben silahımla getirdim. Bundan sonrasını da silahımla alacağım” diyor. Şu anda uluslararası konjonktür izin verse, PKK, yeni bir devlet kurar ama dünya ulus-devletlerin kurulmasına artık izin vermiyor.

ÖZERKLİK HALİNDE KAN GÖVDEYİ GÖTÜRÜR

- Özerklik, etnik temelde bir çözüm arayışıdır. Bu, ulus-devletin çekirdeğidir. Light ulus-devlettir bu. Böyle bir çözümle bölgede kan gövdeyi götürür. Bölgede yeni sınırları gündeme getirecek çözümleri değil, sınırları anlamsızlaştıracak çözümleri düşünmemiz gerekiyor.

- Kürt özerk bölgesinin kurulması, çatışma getirir.

- Türkiye’de Kürt meselesini tartışan her kişi, kendisini Hakkari’de kafasına dipçikle vurulan gencin yerine koymak zorundadır. Eğer bu gence verebileceğimiz kafasına vurulan bir dipçik ise, bu genç niçin ayrılmasın? Kafasına bir daha vurulsun diye mi?

ÇÖZÜM DEMOKRATİKLEŞME

- Ortadoğu’da yapılması gereken üç şey var... Bir, etnik temeli esas alan bir siyasallaşmadan uzak duracaksınız. İki, mevcut sınırlarla fazla oynamayacaksınız! Üç, demokratikleşmeyi, bireysel eksende yapacaksınız.! Kürt meselesini çözmek için de, yerel yönetimlere Avrupa Birliği’nin şartlarını uygularsanız ve bireysel hakları sağlarsınız. O zaman bu iş çözülür.

Tamer Akçam:

"Apo kendisini kullandıra kullandıra, hedefine doğru emin adımlarla ilerliyor. Öcalan, kendi adına yazılan Devrimin Dili ve Eylemi kitabında bunu kendisi söylüyor. 'Düşünün, devlete Kürt partisi kurduruyorum. Biz devrimci Kürt partisini nasıl MİT'e dayandırarak kurduysak, Kürt devletini de Türk devletine kurduracağız' diyor."

 

KENDİNİ KULLANDIRARAK HEDEFE İLERLİYOR

- Apo, Barzani ile buluşmasından sonra benimle konuştu. “Taner” dedi, “Bu iş bitmiştir”. “Ne oldu?” dedim. “Mesut, Kuzey Irak’a yerleşmemize izin verdi. Bunu bir kenara yaz. Bu, Kürt hareketi açısından bir dönüm noktasıdır.”

- Apo, Irak’a yerleşmenin, PKK hareketini kurtaracağını daha 1982 yılında gördü ve oraya yönelik hareket etti.

'BENİ KULLANSINLAR ÇOK ÖNEMLİ DEĞİL'

- “Beni kullansınlar, çok önemli değil. Bana birkaç yıl lazım” dedi. “Ben birkaç yıl sonra yapacağımı yaparım, o zaman atı alan Üsküdar’ı geçmiş olur. O zaman da beni Suriye’nin kullanıp kullanmaması artık ayrıntı haline gelir” dedi.

- Zaten Öcalan, Türkiye’ye geldiğinde de aynı stratejiyi izlemeye başladı. Kendini gene kullandırıyor. Bizim Ankara’dakiler de Öcalan’ı kullandıklarını zannediyorlar. Şimdi Öcalan’ı kullanıyorlar ama uzun vadede Öcalan galip gelecek.

- Sonuçta Ankara’dakiler Kürt meselesinin çözülmesini Öcalan’a fiksleyerek ve onu kullanarak meseleyi aşabileceklerini zannediyorlar. Büyük bir tarihi hata yapıyorlar. Çünkü Apo kendisini kullandıra kullandıra, hedefine doğru adımlarla yürüyor.

KÜRT SORUNU ÖCALAN İLE GÖRÜŞÜLEREK ÇÖZÜLMEZ

- Elbette Öcalan’la görüşülmeli. Söylemlerinde, PKK’daki en aklı başında insan gibi duruyor ama, Kürt meselesinin bütünü Öcalan’la görüşülerek halledilemez. Kürt meselesi demokratikleşmeyle halledilir.