BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.506,08
HABER /  SAĞLIK

Obezite tedavisinde yeni umut

Nature dergisinde yayımlanan makaleye göre Bağırsak florasının, obezitenin gelişmesinde rol oynadığı tahmin ediliyor

Abone ol

Nature dergisinin son sayısında yayımlanan makaleye göre, fareler üzerinde araştırma yapan bilim adamları, bağırsak florasının bileşiminden hareketle insanlarda obezitenin tedavisi amacıyla yeni yöntemler geliştirilebileceğine hükmetti.

İnsan bağırsağında 100 trilyon kadar bakteri bulunuyor. Bunların çoğu besinlerin sindiriminde rol üstleniyor.

Bağırsaklarda iki tür bakteri başat rol oynuyor. "Firmicutes" ve "bacteriodetes"ler, farelerde olduğu gibi insanda da bağırsak bakterilerinin yüzde 90'ından fazlasını oluşturuyor.

Araştırmaya göre, "bacteriodetes" oranı, obezlerde zayıflardan daha az bulunuyor. Bağırsaklarında az "bacteriodetes", fazla "firmicutes" bulunan 12 şişman, karbonhidrat veya yağ bakımından zayıf iki beslenme rejimine tabi tutuldu. Hangi rejim uygulanırsa uygulansın, "bacteriodetes" miktarı arttı, "firmicutes" miktarı ise azaldı.

Farklı tarzlarda beslenen zayıf ve şişman insanların kan numunelerini de karşılaştıran araştırmacılara göre, şişman insanların gıdalardan daha fazla enerji elde etme kapasitesi zayıflardan daha yüksek.

Araştırmaların daha geniş ölçeğe yayılması gerektiğini belirten uzmanlar, bağırsak florasının, obeziteyle mücadelede çığır açabileceğine inanıyor.