BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Obama'ya göre apaçık bir trajedi

ABD Başkanı Barack Obama, Florida'da silahsız bir siyah gencin vurularak öldürülmesi olayını "trajedi" olarak niteledi.

Abone ol

Obama'ya, Beyaz Saray'da Dünya Bankası başkan adayını açıkladığı etkinlik sırasında bir gazeteci, Hispanik kökenli Trayvon Martin adlı gencin geçen ay Orlando kenti yakınlarında beyaz bir mahalle bekçisi tarafından vurulması olayıyla ilgili düşüncesini sordu.

"Olay apaçık bir trajedi" ifadesini kullanan Obama, "Velilerin içinde bulunduğu durumu anlayabiliyorum. Trayvor bana kendi çocuklarımı hatırlatıyor. Amerika'daki her veli, bu olayı tüm boyutlarıyla soruşturmamızın ve federal, eyalet ve yerel düzeyde herkesin bu trajedinin nasıl meydana geldiğini çözmek için bir araya gelmesinin neden kesin bir zorunluluk taşıdığını anlıyor olması gerektiği düşüncesindeyim" diye konuştu.

Obama, özetle şöyle devam etti: "Hepimizin, böyle bir şeyin nasıl meydana gelebildiğine dair bir vicdan muhasebesi yapmamız gerektiği kanısındayım. Ama esas mesajım, Trayvon Martin'in velilerine olacak. Eğer benim bir erkek çocuğum olsaydı, Trayvon'a benzerdi. Trayvon'ın velilerinin, Amerikalılar olarak hepimizin bu olayı hak ettiği ciddiyetle ele almamızı ve tam olarak neler olduğuna dair en derine kadar inmemizi beklemelerinin hakları olduğunu düşünüyorum."

OLAY

Martin, 26 Şubat'ta Orlando yakınlarında, George Zimmerman adlı bir mahalle bekçisi tarafından vurularak öldürülmüştü. Mahallede birçok evin soyulduğunu gerekçe göstererek, Martin'i de şüpheli gördüğü için meşru savunma olarak vurduğunu söyleyen Zimmerman'ın olaydan sonra gözaltına bile alınmaması ve hakkında hiçbir suçlamada bulunulmaması ülkede yoğun protestolara yol açmış ve ırkçılık tartışmalarını uyandırmıştı. Martin'in vurulduğu sırada elinde sadece şeker ve buzlu çay olduğu ifade ediliyor.

Zimmerman'ın olaydan önce polisi arayarak, Martin'le ilgili şüphesini dile getirdiği ve kendisine bir şey yapmamasının söylenmesine rağmen, Martin'i takip etmeyi sürdürdüğü belirtiliyor. Polis, olaydan sonra Zimmerman'ı sorgulamış, ancak tutuklamamıştı. Florida yasaları, ruhsatlı tabancası olan kişilere, meşru savunmayı gerekli gördükleri hallerde silah kullanma yetkisi tanıyor.

Ülkede oluşan yoğun tepkiler üzerine, Florida eyaleti olayın soruşturulması ve Zimmerman hakkında dava açılıp açılmamasına karar vermek için büyük jüri toplamış ve ABD Adalet Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) da olayla ilgili inceleme başlatmıştı.