BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,02
ALTIN 2.512,86
HABER /  DÜNYA

Obama'nın Suriye için videolu planı!

ABD Başkanı Obama kongreyi müdahaleye ikna etmek için videoyla baskı uyguluyor.

Abone ol

İNTERNET HABER (AJANSLAR)- Beyaz Saray’ın Kongre’yi Suriye saldırısına ikna etmek için Şam’daki kimyasal saldırıdan sonra çekilen 13 video görüntüsünü tek tek Kongre üyelerine gösterdiğini bildirildi.

Daily Mail’in haberine göre, ABD Başkanı Obama Kongre üyeleriyle Beyaz Saray’da yaptığı ikna görüşmelerinde 21 Ağustos’ta Beşşar Esad güçleri tarafından düzenlenen kimyasal saldırının hemen ertesinde çekilen 13 video görüntüsünü tek tek göstererek üyeleri etkilemeye çalışıyor.

Beyaz Saray yetkilileri 13 videonun çoğunun daha önce internet sitelerinde yayınlanmış olduğunu belirterek, ancak Obama yönetiminin bunların gerçekliğini ilk kez doğruladığını bildirdi.

Video görüntülerinden birinde içi çocuk cesetleriyle dolu bir oda görülürken, diğer bir videoda kimyasal saldırıdan sonra ağzından köpükler gelen ve can çekişen insan görüntüleri görülüyor.


KARARSIZLAR YÜKSEK SEVİYEDE

Kongre’deki kararsız üyelerin sayısı azımsanmayacak ölçüde.

AP’nin anketine göre, 435 üyeli Temsilciler Meclisi ile 100 üyeli Senato’nun yaklaşık yarısı hala kararsız. Washington Post’a göre ise şu aşamada Senato’da 50 senatör kararsız, 23’ü tasarıyı destekliyor, 27’si karşı. Gazeteye göre, 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde 25 üye tasarıya olumlu bakarken, 227’si karşı, 181’i de kararsız.

Özellikle Cumhuriyetçi milletvekilleri, Obama yönetiminin önlerine yeterli kanıt koyamadığı ve davalarında ikna edici olamadığı görüşünde. Kongre üyeleri, kimyasal silahları kimin kullandığından çok, askeri eylemin olası olumsuz sonuçlarını ve “sınırlı kapsam ve süre” denilse de ABD’yi daha büyük savaşa çekip çekmeyeceğini sorguluyor.

Obama yönetimi ise tasarının Kongre’den geçeceği yönünde ılımlı. Örneğin McDonough, yönetimin istihbarat camiasının bilgileriyle konuştuğu zaman Kongre’nin istihbarat birimlerini reddetmeyeceği görüşünde.

TASARIDA PÜRÜZLER VAR

Tasarının oylama aşamasında da bazı pürüzler bulunuyor.

Kongre’nin işleyişine uygun olarak, tasarının iki kanatta da salt çoğunluk ile geçmesi gerekiyor. Ancak durumun karışıklığı nedeniyle Senato’da 3’te 2 oy çokluğu da aranabilir. Bu durumda ise tasarının geçmesi için 100 senatörden 60’ının “evet” demesi gerekiyor. Temsilciler Meclisi’nin de Senato’ya göre adım atması bekleniyor.

Senato’nun Dış İlişkiler Komitesi, tasarıyı üzerinde 60+30 gün sınırı ve Amerikan askerinin karaya ayak basmaması şeklinde değiştirerek geçirdi. Senato genel kuruluna da tasarının bu haliyle gelmesi bekleniyor. Bu noktada, Senato’nun tasarıyı geçirmesi halinde Temsilciler Meclisi’nin ne yapacağı merak konusu. Meclis Senato’nun tasarısının aynısını getirebileceği gibi değişiklik yaparak kendi tasarısını da görüşmeye açabilir. İki kanadın da tasarıyı onaylaması ama farklı tasarıları geçirmesi halinde ise uyumlaştırma komisyonunun da bu iki tasarıyı uzlaştırması gerekiyor. Ancak ondan sonra tasarı, Obama’nın imzasına gönderilebilecek. Tasarı, Kongre'nin herhangi iki kanadından birinden geçmemesi halinde ise hükümsüz kalıyor.