BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Obama'dan Kongre'de siyasi işbirliği çağrısı

ABD Başkanı, Demokratların çoğunluğu kaybettiği Kongre'deki ulusa sesleniş konuşmasında siyasi işbirliği çağrıları yaptı.

Abone ol


Amerikan Kongresi'nde yıllık ulusa sesleniş konuşmasını yapan Başkan Barack Obama, partilere işbirliği içinde çalışmaları çağrısında bulundu.

Kongrede partilerüstü bir anlayışı öne çıkarmayı amaçlayan sembolik bir adım atılarak demokrat ve cumhuriyetçi Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinin yan yana olmalarını sağlayan bir oturma düzeni uygulandı.

Obama'nın, Demokratların Kongre'de çoğunluğu kaybetmesinden sonraki ilk konuşmasında vurgusu ise, bütçe açığının kapatılması, dünyanın yaşadığı teknolojik dönüşüm ve Çin ve Hindistan gibi yeni rakiplerin yarattığı zorluklarla mücadele için harekete geçilmesi çağrısı oldu.

ABD'nin şu anki risklerini, gelecek seçimi kimlerin kazanacağının değil, ülkede yeni iş ve endüstrilerin kök salıp salamayacağı, Amerika'nın sadece haritadaki bir yer olmayıp, dünyaya ışık tutan bir liderliği sürdürüp sürdürmeyeceğinin oluşturduğunu ifade eden Obama, dünyanın değişimine dair Hindistan ve Çin gibi ülkelerden örnek verdi.

Obama'nın konuşması sıklıkla ayakta alkışlanırken, Cumhuriyetçi sözcüler, Obama yönetimine kontrol edilmeyen ve sürdürülemez olarak niteledikleri harcamaları konusunda eleştiriler yönelttiler.

Obama konuşmasında ayrıca, eğitim, teknolojik yenilikler, altyapı ve özellikle temiz enerji teknolojileri konusunda bilimsel çalışmaların geliştirilmesi çağrısında da bulunurken, özellikle bunların büyük istihdam olanakları yaratacağını vurguladı.

Ülkenin enerji kullanımını değiştirme, bütçe açığını azaltma, eğitim sisteminde reform yapma gibi tüm bu konuların kolay olmadığını ve zaman alacağını belirten Obama, "Aynı zamanda daha zor olacak çünkü, harcama, detaylar gibi her konuda tartışacağız" dedi.

"Hepimiz, farklı politikalara sahip olabiliriz, ama hepimiz Anayasamızca kutsanan doğrulara inanıyoruz" görüşünü dile getiren ABD Başkanı, "Amerika'nın hayal etmeye cüret eden sıradan insanların hikayesi olduğunu, bu nedenle gelecekte de kazanacaklarını" söyledi. Obama, "Kazanılabilecek bir gelecek önümüzde" diye konuştu.

Obama dış politika konusunda ise, Afganistan ve Pakistan'da Taliban ve El Kaide'ye karşı yürütülen mücadelede başarıdan söz etti.

Irak savaşına da değinen Obama, Amerikan askerlerinin Irak'tan ''başları dik'' ayrılmakta olduklarını, şiddet olaylarının azaldığını ve yeni bir hükümetin kurulduğunu söyledi. ABD Başkanı, ''Bu yıl, Irak'taki askerlerimiz evlerine dönerken, sivillerimiz de Irak halkıyla kalıcı ortaklıklar kuracak. Amerika'nın sözü tutuldu, Irak savaşı sona geliyor'' diye konuştu.