BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Obama'dan çok kritik Türkiye planı!

Obama, terörle mücadelede yeni bir konsept hazırlarken, Suriye için de Türkiye kozunu oynayacak.

Abone ol
Obama, Suriye'deki ılımlı muhaliflerin askeri eğitimi için gözünü Türkiye'ye dikti! ABD'nin yeni terörle mücadele konseptini açıklayan Obama, oluşturulan fonla müttefik ve ortaklarına terörle mücadele desteği sağlayacak. Obama'nın Suriye planı ise ılımlı muhaliflerin Türkiye'de silahlı eğitim verilmesi!

ABD, sene sonunda Afganistan’da süren 13 yıllık savaşı sona erdirmeye hazırlanırken, terörle mücadelede ise yeni bir konsept oluşturuyor. ABD Başkanı Barack Obama’nın New York’taki West Point Askeri Akademisi’nde açıkladığı plana göre ABD Başkanı, önce Kongre’den Terörle Mücadele Ortalık Fonu (CTPF) adıyla bir yetkilendirme talep edecek.

SURİYE'DEKİ ILIMLI MUHALİFLER EĞİTİLECEK

Kaynakların verdiği bilgiye göre Suriye’de gelişen radikal gruplar da bu yöntemle bastırılmaya çalışılacak. Yeni fonun sağladığı olanaklarla, Suriye’ye komşu ülkelerden birinde Suriyeli ılımlı muhaliflere askeri eğitim verilecek. Ve eğitim alan grupların hem Esad rejimine hem de ülkedeki El Kaide bağlantılı gruplara karşı mücadele yürütmesine destek sağlanacak.
 
YENİ HEDEF SURİYE

ABD’nin çekilme sürecine girdiği Afganistan’da, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu NATO müttefiklerinin ise Kabil’e destek için oluşturulan ISAF’deki varlığı devam edecek. Bunun dışında, ABD Afganistan defterini kapatırken, Türkiye yeni terörle mücadele konsepti çerçevesinde önemli bir rol üstlenecek. Ve ABD’nin Suriyeli muhaliflere sağlayacağı askeri eğitim çalışmasına uzmanlara göre yer ve lojistik destek sağlayacak.
 
TÜRKİYE’YE DESTEK SÖZÜ

Obama da West Point’teki mezuniyet konuşmasında detay vermese de aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Suriye’ye komşu ülkelere sağlanacak terörle mücadele desteğinden bahsederken konuya değindi. Obama konuşmasında şunları söyledi:

“Bu çabaların (yeni terörle mücadele konsepti) önemli bir odağı da Suriye’de devam eden kriz olacak. Bugün açıkladığım ilave kaynaklarla, Ürdün, Lübnan, Türkiye ve Irak, Suriye’nin komşularını destekleme çabalarımıza hız vereceğiz. Suriye’de teröristler ve acımasız bir diktatöre en iyi alternatifi oluşturan Suriyeli muhaliflere desteği artırmak için Kongre ile birlikte çalışacağım.”
 
ABDLİLER TÜRKİYE'DE

Obama’nın açıklaması öncesi Pentagon yetkilileri konuyla ilgili bir değerlendirme yapmaktan kaçındı. Bir Pentagon yetkilisi, Türkiye ve ABD’nin Suriye için nasıl bir çalışma planladıkları yönündeki soruya “Şu aşamada duyurusu yapılacak bir gelişme yok” diyerek yorum yapmaktan kaçındı. Ancak bir ABD Dışişleri Bakanlığı temsilcisi, uzun süredir Türkiye’de bulunan Amerikan yetkililerinin her türlü işbirliği seçeneğini değerlendirdiğini belirtti.