BIST 10.232
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.404,90
HABER /  GÜNCEL

Obama ve Netanyahu'nun gündemi İran

Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı'nı ağırlayan Obama İran'ın nükleer programı konusunda uyarılarını yineledi. Netanyahu da kendi güvenlikleri konusunda kendi kararlarını alma hakları olduğunu söyledi.

Abone ol

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Barack Obama'ya ülkesinin güvenliği konusunda kendi kararını verme hakkı olduğunu söyledi.

İki liderin Beyaz Saray'daki görüşmesi sırasında konuşan Obama da, nükleer silaha sahip bir İran'ın ''kabul edilemez'' olacağını kaydetti.

Barack Obama, ülkesinin, pazar günü de İran'ın bir nükleer silah elde etmesini önlemek için güç kullanmaktan kaçınmayacağını söylemiş, ancak sorunun diplomasi yoluyla çözülmesi için hâlâ fırsat olduğunu vurgulamıştı.

_israel

İsrail yanlısı bir lobi grubunun toplantısına katılan Obama, Tahran yönetimiyle yaşanan sorunlar konusunda 'gereksiz savaş söylemleri' konusunda da uyarıda bulundu.

Obama, "İranlı liderler, benim İran'ın nükleer silah elde etmesini önleme siyaseti güttüğümden emin olsunlar. Bu yolda, Amerika Birleşik Devletleri'ni ve onun çıkarlarını korumak için güç kullanmaktan çekinmeyeceğimi defalarca açık şekilde söyledim." dedi.

Başkan Obama, İran'ın şu anda tecrit edildiğini ve 'kapsamlı bir baskıyla desteklenen diplomasinin çözüm için bir şansa sahip olduğunu belirtti.

"Son dönemde savaş söylemleri gereksiz şekilde arttı. Bu sadece İran hükümetinin işine yarıyor" diyen obama, savaş söylentilerinin petrol fiyatlarını arttırdığını, bunun da Tahran yönetiminin nükleer programına kaynak sağladığını savundu.

Obama'nın konuşması öncesinde bir açıklama yapan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İran'ın 'tüm dünya için bir tehlike' olduğunu savundu.

Peres, İran'ı 'kötü, zalim ve ahlaki olarak yozlaşmış bir rejim' olarak tanımladı ve "İran dünyadaki terörün merkezi, destekçisi ve mali kaynağıdır. İran tüm dünya için bir tehlikedir" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, bugün Beyza Saray'da İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yla biraraya gelecek.