BIST 9.916
DOLAR 32,30
EURO 34,58
ALTIN 2.441,70
HABER /  DÜNYA

Obama ve Castro'dan tarihi fotoğraf

Soğuk Savaş döneminin düşman ülkeleri ABD ile Küba, ilişkilerinde tarihi anlar. Obama ve Raul Castro el sıkıştı.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obamave Küba lideri Raul Castro, Panama'da bugün başlayan Amerika Devletleri Zirvesi'nden önce selamlaştı ve el sıkıştı. 

Geçen aralık ayından bu yana ilk kez karşı karşıya gelen Obama ve Castro, 7. Amerika Devletleri Zirvesi'nin açılış töreni için Panama'da bulunuyor.

İki lider tören başlamadan önce zirveye katılan bir grup liderin arasında kısa bir süre konuştu. Selamlaşıp tokalaşan iki ülke liderlerinin bugün tarihi önem taşıyan resmi görüşmeler yapması bekleniyor.

Küba ve ABD liderlerinin, 50 yılı aşkın süredir bugün yapılması planlanan gibi bir görüşmeye katılmadığı biliniyor.

KÜBA LİSTEDEN ÇIKABİLİR

ABD Başkanı Obama, zirveden önce yaptığı açıklamada, Küba ile ilişkilerde buzların erimesinin Küba halkının yaşam kalitesini iyileştirmesini ümit ettiğini ifade etti.

Obama'nın, Raul Castro ile zirvede yapacağı görüşmeyi, ABD'nin Küba'yı "terörü destekleyen ülkeler listesi"nden çıkarma kararını açıklamak için bir vesile olarak kullanabileceği de tahmin ediliyor. 

ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Roberta Jacobson, şubat ayında Küba'nın terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkarılma talebini olumlu karşıladıklarını açıklamıştı.

Küba, daha önce Amerika Devletleri Zirvesi'ne hiç katılmamıştı. Panama'daki yedinci zirve, ilk kez 35 ülkenin temsil edildiği Amerika Devletleri Zirvesi olma özelliği de taşıyor.

İLK ADIMI DIŞİŞLERİ BAKANLARI ATMIŞTI

Soğuk Savaş döneminin iki düşman ülkesi arasında üst düzey görüşme en son 1959'da yapılmıştı. Bu tarihi buluşma öncesinde ise ABD Dışişleri Bakanı Johnn Kerry ile Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodrigez perşembe akşamı ikili görüşme gerçekleştirdi. İki saat süren bu buluşma, aynı zamanda Küba ve ABD arasında 56 yıldır yaşanan en üst düzey görüşme oldu. Bakanların, 'henüz çözülmemiş sorunları çözüme kavuşturmak için çalışmaya devam etme konusunda mutabık kaldığı' belirtildi İki ülke, Aralık 2014'te ilişkileri normalleştirme kararı almıştı.

ABD-KÜBA İLİŞKİLERİ

1959: Fidel Castro ülkesinde iktidarı ele geçirdi.
1960: Küba'daki ABD'li şirketler millileştirildi.
1962: ABD ticaret ambargosuna başladı ve Küba Füze Krizi yaşandı.
2001: G. W. Bush ambargoları artırdı.
2006: Raul Castro dönemi başladı.
2014: Diplomatik ilişkiler başladı.

obama-castro-el-sikisti.jpg

obama-castro.jpg

obama-ve-castro.jpg