BIST 10.046
DOLAR 32,46
EURO 34,66
ALTIN 2.392,79
HABER /  GÜNCEL

Obama Senato'ya kızdı

ABD Başkanı Barack Obama, ateşli silah satışında ayrıntılı sabıka kaydı denetimini öngören ve iki partinin de desteklediği önergeyi engelleyen senatörlere sert çıkış yaptı.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, ateşli silah satışlarında ayrıntılı sabıka kaydı denetimini öngören ve iki partinin de desteklediği önergeyi engelleyen senatörlere sert çıkış yaptı.

Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada Obama, "Bu, Washington açısından utanç verici bir durum. Ama bu çaba henüz sona ermiş değil." dedi.

Senato'dan geçmesi için 60 oy gerektiren plan, 54 lehte 46 aleyhte oyla engellendi.

Silah lobileri, silah taşıma hakkına engel teşkil edeceğini ifade ettikleri önergenin yenilgisini memnunlukla karşıladı.

Silahlara ilişkin daha geniş kapsamlı bir yasa tasarısına ek olarak sunulan önerge, silah satın alacak kişi hakkında yapılan sabıka kaydı denetiminin, internet üzerinden satışları ve rutsatsız silah satıcılarını da kapsayacak şekilde genişletilmesini öngörüyordu.

Connecticut'ta bir ilkokulda Aralık ayında düzenlenen silahlı saldırıda 26 kişinin ölmesinden bu yana, Başkan Obama silah satışında denetimlerin arttırılması için kampanya yürütüyor.

CNN/ORC tarafından yapılan bir kamuoyu anketinde Amerikalıların % 86'sı, silah satın alacak kişilerin geçmişinin ayrıntılı olarak araştırılması önerisini desteklediğini ifade etmişti.

Fakat son dönemde yapılan bir AP anketi, genel olarak daha katı silah yasaları için desteğin Ocak ayındaki % 58 düzeyinden, bugün % 48'e gerilediğini gösterdi.