BIST 10.020
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.430,55
HABER /  DÜNYA

Obama-Romney son düellonun galibi

ABD'deki Başkanlık seçimlerine yalnızca 2 hafta kala, Başkan Obama ve başkan adayı Romney son kez karşı karşıya geldi.

Abone ol

İNTERNETHABER - ABD Başkanı Barack Obama ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Mitt Romney, dış politika konusunda kozlarını paylaşırken, gecenin kazananı olarak Obama gösterildi.

Son düelloda Türkiye'nin ismi bir kez geçti. O da konu Suriye'ye geldiğinde...  

ÜÇ MAÇLIK SERİDE OBAMA 2-1 GALİP


OBAMA İLE ROMNEY'İN İLK DÜELLOSU


ABD Başkan adaylarının ilk düellosundan Romney galip ayrılmıştı. Obama o düelloda tutuk ve etkisiz bulunmuştu. Her iki lider de modaratör ile atışmıştı. 

OBAMA İLE ROMNEY'İN İKİNCİ DÜELLOSU

1.20121023094406.jpg
Başkan adayları ikinci kez karşı karşıya geldiklerinde bu kez Obama daha hazırlıklıydı. Romney ise bir sözüyle Başkan'ı çileden çıkartmış ancak o tartışmanın galibi Obama olmuştu.  
screen-shot-2012-10-23-at-10.55.24-am.png

CNN'in anketine göre, açık oturumda Obama'nın daha iyi performans gösterdiğini söyleyenlerin oranı yüzde 48 olurken, ''Romney'' diyenlerin oranı yüzde 40 oldu. CBS'in anketinde de Romney yüzde 23, Obama yüzde 53 oy aldı.

Böylece, ilk açık oturumda Romney güçlü performans sergilerken, son iki münazarada Obama daha başarılı bulundu.

DIŞ POLİTİKA AĞIRLIKLI TARTIŞMA

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama ve Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney, üçüncü ve son televizyon tartışmalarında ulusal güvenlik konusunu ele aldı. Rakipler, 90 dakika boyunca Arap Baharı, İran ve Çin’in artan gücünü tartıştı.

Başkan Obama ayrıca, Romney’yi Irak’ta askeri varlığın sürdürülmesini desteklemekle, Rusya ile nükleer anlaşmalara karşı çıkmakla ve Amerikan ordularının Afganistan’dan çıkmasına yönelik bir takvim belirlenmesine çekimser yaklaşmakla suçladı.

Obama, rakibinin dış politika gündemi için ‘haritanın her yerinde’ ifadesini kullanırken Romney, Başkan Obama’nın Amerika’nın küresel liderliğini korumakta başarısız olduğunu söyledi.

ABD’de 6 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi rakipler son kez karşı karşıya gelmiş oldu.

OBAMA'NIN "BAŞARISIZLIKLARINI" SIRALADI

Romney, Suriye’deki sivil ölümlerini, Mısır’da Müslüman Kardeşler’in iktidara gelmesini ve Kuzey Afrika’da El Kaide’nin güç kazanması ile İran’ın nükleer programı ve Libya’da geçen ay ABD Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırıyı Obama yönetiminin ‘başarısızları’ olarak örneklendirdi.

Eski Massachusetts Valisi Romney, El Kaide lideri Usame bin Ladin’in yakalanmasını sağlayan Obama’yı tebrik ederken anlaşılır bir strateji izlenmesi gerektiğini söyledi.

obama-mi-romney-mi-daha-iyi.jpg 

İSRAİL'E SALDIRIYI KENDİMİZE YAPILMIŞ SAYARIZ


TÜRKİYE'NİN ADI SADECE SURİYE KONUSUNDA GEÇTİ


Obama ve Romney, Türkiye’ye olan tek atıflarını ise Suriye bağlamında yaptılar.
Obama, Suriye konusunda yaptıkları her şeyi İsrail, Türkiye ve bu konuyla ilgili olan diğer bölge ülkeleri ile koordinasyon halinde yaptıklarını vurgularken, “Esad’ın günleri sayılı ve gidecek, ama Romney’nin zaman zaman yaptığı gibi Suriyeli muhaliflere ağır silah göndermek gibi bir öneriyi yapamayız” dedi.
Başkan Obama, Romney’nin de kendisi gibi Esad’ın gitmesi gerektiği, ancak bunun için Amerikan askerlerinin gönderilemeyeceğini savunması üzerine, “Sizin de duyduğunuz gibi Romney’nin farklı fikirleri yok, çünkü biz ılımlı bir Suriye liderliğini desteklemek ve etkili bir geçiş süreci ile Esad’ı devre dışı bırakmak için yapmamız gereken en doğru şeyi yapıyoruz” şeklinde konuştu. 

Obama, Ortadoğu politikaları ile ilgili gelen bir soruyu yanıtlarken "İsrail'e karşı İran tarafından yapılan herhangi bir saldırıyı kendimize sayarız" dedi.

Öte yandan Obama'nın bu açıklamasına Romney'den de destek gelirken, "Biz de İsrail'in arkasını hem diplomatik hem de askeri olarak koruruz" dedi. Obama bunun yanı sıra asıl hedefin ise İran'ın nükleer programından vazgeçmesini sağlamak olduğunu kaydetti. Liderler bu demeçleriyle İsrail ile ABD'nin müttefik ilişkileri noktasında görüş birliğine vardı.


ROMNEY'İN İSRAİL AŞKI:
ÖZÜR TURUNDA İSRAİL'E NİYE GİTMEDİN?

Obama’nın başkan seçildikten hemen sonra aralarında Türkiye ve Mısır’ın da bulunduğu Ortadoğu ülkelerini turlamasını “özür turu” olarak nitelendiren ve orada Amerika’nın politikaların eleştirmekle suçlayan Romney, “bölgedeki en yakın dostumuz” olarak nitelendirdiği İsrail’e başkanın bu tur sırasında uğramadığını ve bunun İsrailliler tarafından not edildiğini de söyledi.
Obama ise, başkan seçilmeden önce İsrail’i ziyaret ettiğini ve orada Soykırım Müzesi ile Hamas füzelerinin düştüğü Sdorot kentine gittiğini hatırlattı.

“Burada önemli olan soru, konunun tüm taraflarının kimi inandırıcı bulacağıdır” diyen Obama, insanların İran yaptırımlarından terörle mücadeleye kadar kendi siciline bakabileceğini ve “ABD ile ABD Başkanı, tarihin doğru yanında durmuştur” diyebileceğini söyledi. Obama, “İşte bugün dünyanın karşı karşıya olduğu pek çok sorunda liderlik ortaya koyabilmemizin nedeni de tam bu inandırıcılıktır” şeklinde konuştu. 

OBAMA RUSYA İLE VURDU

Başkan Obama ise, Romney’nin El Kaide tehdidini fark etmesinden memnuniyet duyduğunu belirtip daha önce Rusya’yı ‘ABD’nin en büyük düşmanı’ olarak ifade ettiği sözlerini hatırlattı.

Obama, “Sayın Vali, konu dış politikaya gelince 1980’lerin politikalarını istiyor gibisiniz, aynı 1950lilerin toplum kanunlarını ve 1920lerin ekonomi politikasını istediğiniz gibi” dedi.

Obama, kitle imha silahları bulunmamasına rağmen Romney’nin Irak’a yönelik askeri müdahaleyi desteklediğini söyledi.

obama-mi-romney-mi-daha-iyi-koca.jpg 

ROMNEY İRAN ÜZERİNDEN YÜKLENDİ

Obama, “Orta Doğu ile yapmamız gereken şey güçlü, sağlam bir liderlik oluşturmak, tüm haritaya yayılmış hatalı ve kayıtsız bir liderlik değil. Maalesef bu seçim kampanyası boyunca bu tip bir fikir öne sürdünüz” dedi.

Romney ise Obama’ya ‘başkanlık koltuğuna geldiğinde tüm Orta Doğu’da ‘özür turları’ attığını, bunun Amerika’nın zayıf görünmesine neden olduğunu ve İran’ın nükleer bomba yapımına dört yıl daha yaklaşmasını sağladığını’ söyledi.

Her ne kadar tartışmanın odağı dış politika olsa da rakipler konuyu sık sık ABD’nin ekonomik durumuna ve iç meselelere getirdi.

Obama, Romney’nin ekonomi planlarının hükümetin bütçe açığını kapatmaya fayda sağlamadığını ve ABD’nin harcamalarını daha sorumlu yapması gerektiğini dile getirdi.

Cumhuriyetçi aday, New York'ta geçen hafta düzenlenen tartışmada Bingazi'de aralarında Amerikalı büyükelçinin de bulunduğu dört kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla Orta Doğu'da Amerikan karşıtı şiddet olaylarını bu gerilemenin göstergeleri olarak nitelemişti.

Romney ayrıca Obama'yı Amerika'nın Orta Doğu'daki en yakın müttefiki İsrail'e yeterince destek vermemekle de suçluyor.