BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,77
ALTIN 2.439,58
HABER /  DÜNYA

Obama resmen aday!

ABD Başkanı, Demokrat Parti kurultayında adaylığı kabul ettiğini açıkladı, ayakta alkışlandı.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, 6 Kasım'da yapılacak Başkanlık seçimi için Demokrat Parti'den adaylığı kabul ettiğini açıkladı.

Demokrat Parti kurultayının son gününde 6 bin delege ve binlerce konuğa hitap eden Obama, 2008 seçiminde verdiği "değişim" sözünü yerine getirebilmek hedefiyle, ikinci bir dönem için destek istedi. 4 sene önce Denver'da yaptığı konuşmanın aksine, iddialı hedefler ortaya koymaktan kaçınan Obama, Amerikalıların çok önemli bir tercihle karşı karşıya olduklarına işaret etti.

"Değişim sizdiniz, şimdi bu yoldan geri dönerseniz, sizin sesinizin yerini lobiler, çıkar grupları,10 milyon dolarlık çek sahipleri dolduracak" diyen Obama, ABD'nin karşı karşıya olduğu sorunların kısa zaman içerisinde çözülemeyeceğini ancak tüm problemlerin çözülebileceğini, sıkıntıların aşılabileceğini kaydetti. Obama, Amerikalılara 'Hiçbir zaman Amerika hakkında bu kadar Umutlu olmadım, çünkü bana umut veren sizsiniz" sözleriyle seslendi.

MİCHELLE'DEN  DESTEK

Demokrat Parti'nin, Kuzey Carolina eyaletinin Charlotte kentinde düzenlenen ulusal kurultayı, Obama'nın adaylığı kabul ettiğini açıkladığı ve gelecek vizyonunu dile getirdiği konuşmayla sona erdi.

Demokrat Parti kurultayında dikkatler Obama'nın yanı sıra yine eşi Michelle üzerindeydi. İki gün önce yaptığı konuşmayla Obama'nın kampanyasına destek açıklayan First Lady, sahneye ABD Başkanı'ndan önce çıkan ve onu takdim eden isim oldu. Michelle Obama'nın sahneye davet ettiği Barack Obama, uzun süre ayakta alkışlandı ve "4 yıl daha" sloganları atıldı.

Obama, ilk olarak eşine, "Seni çok seviyorum Michelle. İki gün önce herkes, ne kadar şanslı bir adam olduğumu tekrar hatırladı" dedi. Ardından kendisini izlemeye gelen kızlarına seslenen Obama, "Sizlerle gurur duyuyorum ama yarın sabah da okula gitmekten kaçamayacaksınız" diye espri yaptı.

Daha sonra ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'i, "en iyi başkan yardımcısı ve dostu" olarak tanımlayan Obama, konuşmasının başında alkışlar eşliğinde, partisinin başkan adaylığını kabul ettiğini açıkladı.

"DEĞİŞİM SİZDİNİZ"

Barack Obama, yaklaşık 1 saat süren konuşmasında, yeni dönemde ABD'nin bütçe açıklarını azaltma, yeni istihdam olanakları yaratma sözü verdi ancak iddialı hedefler ortaya koymaktan kaçındı. Obama, 2008 yılındaki ilk seçim kampanyasında vaat ettiği değişimi, geçtiğimiz 4 yılda yaşama geçiremediği eleştirilerine yanıt verdi.

Hiçbir zaman kolay ve hızlı çözülebilir yol önermediğini belirten ABD Başkanı, şunları kaydetti:

"Siz beni hoşlandığınız şeyleri size söylemem için değil, doğruları söylemem için seçtiniz. Doğru olan şu ki; on yıllardır biriken zorluklara çözüm getirmek birkaç yıldan fazlasını alacak, ortak çaba, sorumluluğun paylaşılması ve bundan daha kötü olan tek kriz sırasında (eski ABD Başkanı) Franklin Roosevelt'in izlediği cesur ve kararlı adımları gerektirecektir'. Hiçbir zaman bu yolculuğun kolay olacağını söylemedim, bunun da sözünü vermiyorum. Ama şunu bil Amerika: Problemlerimiz çözülebilir, sıkıntılar aşılabilir."