BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,77
ALTIN 2.433,54
HABER /  GÜNCEL

Obama-Netanyahu görüşmesi gergin geçebilir

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD başkanı Obama ile bir araya geliyor. Ancak Obama'nın, Filistin'in sınırları 1967 savaşı öncesine dayanmalı sözleri ve Natenyahu'nun bunun 'kabul edilemez' olduğunu söylemesi toplantının gergin geçebileceğine işaret ediyor.

Abone ol

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bugün ABD Başkanı Barack Obama ile görüşecek.

Ancak görüşmenin gergin geçmesi bekleniyor.

Obama, ülkesinin yeni Orta Doğu politikasını anlattığı konuşmasında, Filistin devletinin sınırları 1967 savaşı öncesi esas alınarak belirlenmeli demişti.

Netanyahu'nun makamından yapılan açıklamada ise, bu sınırlara geri dönüşün söz konusu olamayacağı belirtilmişti.

Obama, konuşmasında, her iki tarafın da kabul ettiği toprak takaslarıyla "yaşayabilir bir Filistin ve güvenli bir İsrail"in mümkün olabileceğini söylemişti.

Batı Şeria'da 1967 sınırlarının dışında kalan yerleşimlerde yaklaşık 300 bin İsraillinin yaşadığı tahmin ediliyor.

1967'deki altı gün savaşıyla İsrail'in işgal ettiği topraklarda kurulan bu yerleşim yerleri uluslararası hukuka göre yasadışı, ancak İsrail bunu kabul etmiyor.

Obama bu ifadeleriyle, Filistin devletini 1967 sınırlarına sahip bir Filistine en açık destek veren Amerikan lideri oldu.

Konuşma Hamas'ı da memnun etmedi

Filistin Özerk Yönetimi lideri Mahmud Abbas ise Başkan Obama'nın duran müzakereleri tekrar başlatma çabasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ancak Hamas hareketi somut adımlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kısa bir süre önce Filistin yönetimi ile uzlaşan Hamas, Obama'nın sözlerini "boş laf" diye niteledi.

1967'deki altı gün savaşlarında İsrail, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü Ürdün'den, Golan Tepelerini Suriye'den ve Gazze Şeridi'ni de Mısır'dan almıştı.

İsrail, Gazze Şeridi'nden 2005'te çekildi.

BBC diplomasi muhabiri Jonathan Marcus Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da 1967 sınırlarına sahip bir Filistin devletinin kurulması yolunda benzer ifadeleri geçen sene Şubat ayında Bahreyn gezisinde kullandığını söylüyor.

Marcus, "Clinton'ın metninin dışına çıktığı düşünülse de aynı zamanda kullandığı ifadeler, Obama yönetiminin gittiği güzergaha bir işaret olarak yorumlanmıştı. Şimdi bu alenen söyleniyor." diyor.

Marcus, bunun resmi anlamda Filistinliler için bir artı, Netanyahu hükümetine ise darbe olduğu yorumunu yapıyor.

Obama konuşmasında Orta Doğu'daki isyan dalgasına da değinmiş, Suriye lideri Beşar Esad'a "Ya değişime öncülük et, ya da çekil" şeklinde seslenmişti.