BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,78
ALTIN 2.428,13
HABER /  GÜNCEL

Obama ile Romney'in gündemi dış politika

ABD'de 6 Kasım'da yapılacak başkanlık seçiminin önde gelen iki adayı dış politikayı ele alacakları son televizyon tartışması için bu akşam Florida'da karşı karşıya geliyor.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nde başkan adayları Barack Obama ve Mitt Romney'nin 6 Kasım'da yapılacak seçimler öncesinde son kez bir televizyon tartışmasında biraraya geliyor.

Dış politika konusunda odaklanacak tartışmada ağırlıklı olarak Libya'nın yanısıra, Suriye, Afganistan, Çin ve terörle mücadele konularının gündeme gelmesi bekleniyor.

Florida'nın Boca Raton kentindeki Lynn Üniversitesi'nde düzenlenecek tartışmanın 60 milyon kişi tarafından izleneceği tahmin ediliyor.

Tartışma TSİ 04.00-5.30 arasında gerçekleştirilecek ve 90 dakika sürecek.

Başkan Barack Obama'nın El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesi emrini veren, Irak savaşını sona erdiren bir başkomutan izlenimi vermek isteyeceğine dikkat çeken gözlemciler, Demokrat Başkan'ın Cumhuriyetçi aday Romney'nin ülkeyi krizlerde yönetebilecek deneyimi olmadığını öne sürmesini bekliyor.

Kamuoyu yoklamaları seçmenlerin az farkla da olsa Obama'nın kargaşanın yaygın olduğu bir dünyada ABD dış politikasını daha iyi yönetebileceğine inandıklarını ortaya koyuyor.

Romney'in ise tartışmada ABD dış politikasının ''herkesin gözü önünde dağılmakta olduğunu'' savunması bekleniyor.

Cumhuriyetçi aday, New York'ta geçen hafta düzenlenen tartışmada Bingazi'de aralarında Amerikalı büyükelçinin de bulunduğu dört kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla Orta Doğu'da Amerikan karşıtı şiddet olaylarını bu gerilemenin göstergeleri olarak nitelemişti.

Romney ayrıca Obama'yı Amerika'nın Orta Doğu'daki en yakın müttefiki İsrail'e yeterince destek vermemekle de suçluyor.