BIST 10.115
DOLAR 32,25
EURO 34,81
ALTIN 2.423,81
HABER /  DÜNYA

Rus petrol devinden tarihi imza!

Rusya’nın petrol devi Rosneft, İngiliz petrol şirketi BP’nin Rusya’da faaliyette bulunan petrol şirketi TNK-BP’nin yüzde 50 hissesinin alımı ile ilgili ön anlaşmayı imzaladı.

Abone ol

Rosneft, BP’ye TNK-BP’nin yüzde 50 hissesi karşılığında 17,1 milyar dolar nakit ödeme yapacak. BP aynı zamanda Rosneft’in yüzde 12,84’üne ortak olacak.

NİHAİ ANLAŞMA 2013'TE

BP’den yapılan açıklamada, TNK-BP’nin yüzde 50 hissesinin Rosneft’e satışı konusunda mutabakat anlaşmasının imzalandığı belirtildi. BP’nin Rosneft’ten ilave yüzde 5,66 hisse alımı için 4,8 milyar dolar ayırdığı kaydedildi.

Tüm süreç tamamlandığında BP, Rosneft’in yüzde 18,5’lik hissesine sahip olacak. BP’nin kasasına da 12,3 milyar dolar girecek. Böylece BP daha önceden var olan Rosneft’teki yüzde 1,25’lik hissesini yüzde 19,75’e çıkaracak.

Rosneft Başkanı İgor Seçin’le görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, anlaşmanın Rusya enerji sektörü ve yerel ekonomi açısından çok önemli olduğunu söyledi. Nihai anlaşmanın 2013’ün ilk çeyreğinde imzalanması öngörülüyor.

Rosneft benzer bir anlaşma TNK-BP’nin Rus ortakları AAR Konsorsiyumu ile de imzaladı. Seçin görüşmede TNK-BP’nin tamamının Rosneft’in yönetimine geçeceğini söyledi. Seçin, “Geçen hafta sonu ve bugün yapılan görüşmeler sonunda ana müzakereleri tamamladık. BP’nin hisselerinin alımı ile ilgili anlaşmayı imzaladık.” bilgisini aktardı. Seçin’e göre toplam anlaşma miktarı 61 milyar doları bulacak. Seçin anlaşmanın dünyanın en büyük üçüncü anlaşmalarından biri olacağını söyledi.

ROSNEFT DÜNYANIN EN BÜYÜK PETROL ÜRETİCİSİ OLACAK

TNK-BP’nin yüzde 50’lik diğer payına sahip olan AAR Konsorsiyumu ise Rosneft’ten 28 milyar dolar istiyor. TNK-BP’nin yüzde 50’sine ise Rus AAR konsorsiyumu sahip. AAR Konsorsiyumunda yüzde 25 hisse ile Alfa-Group’tan Mihail Fridman, yüzde 12,5 hisse ile Renova’dan Viktor Vekselberg ve yüzde 12,5 hisse ile Access Industry’den Leonard Blavatnik bulunuyor. AAR Konsorsiyum da hisselerini BP’nin anlaştığı rakamdan BP’ye devretmeye hazır.

Rosneft TNK-BP’nin yüzde 50 hissesini aldığında dünyanın ilk 10 petrol şirketi arasına, tamamını alması durumunda da dünyanın ilk 5 petrol şirketi arasına girecek.

Petrol sektörünün Gazprom’u olmayı hedefleyen Rosneft üretim açısından ise dünya lideri olacak. Haberlere göre Rosneft Başkanı Seçin’in, BP yönetimine katılması bekleniyor. Rosneft’in yönetim kurulunda ayrılan iki koltuğa ise BP idari müdürü Robert Dudley ve BP'nin Rusya başkanı David Pittle oturacak.

Alım tamamlandığında Rosneft üretim kapasitesi açısından dünya devleri Exxon Mobil ve Royal Dutch Shell’in de önüne geçecek. Rosneft günlük üretimini 3,15 milyon varile çıkaracak. Amerikan Exxon Mobil’in günlük üretimi 2,3 milyon varil seviyesinde.