BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Obama: Gelir eşitsizliği kaldırılmalı

Amerikan Başkanı yıllık 'Birliğin Durumu' konuşmasında Kasım'daki seçime yönelik mesajlar verdi ve milyarderlerin en azından sekreterleriyle aynı oranda vergi ödeyeceği bir düzen çağrısında bulundu.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, gelir eşitsizliğinin ortadan kaldırılması çağrısında bulundu.

Obama başkan olduktan sonra Kongre'de yaptığı yıllık üçüncü "Birliğin Durumu" konuşmasında seçime dönük mesajlar verdi ve ekonomi politikalarının belirli bir kesimin değil, herkesin çıkarlarını dikkate alması gerektiğini söyledi.

Kasım'daki seçimlerde yeniden aday olan Obama, zenginlerden daha fazla vergi alınması çağrısını yineledi. Muhalefetteki Cumhuriyetçiler buna karşı çıkıyor.

Amerikan ekonomisi toparlanma sürecinde. Fakat ülkede işsizlik yüzde 8,5 civarında.

Merakla beklenen "Birliğin Durumu" konuşmasında başkanlar geleneksel olarak gelecek yıla politikalarını ortaya koyuyor.

'Sınıf savaşı'

Obama, Cumhuriyetçilerin hakimiyetindeki Temsilciler Meclisi'ndeki konuşmada "Ya az sayıda insanın iyi ve çok sayıda insanın zor geçindiği bir ülkeye razı oluruz ya da ekonomimizi herkesin adil bir pay aldığı, herkes için aynı kuralların geçerli olduğu bir yapıya kavuştururuz" dedi.

Amerikan Başkanı, "Söz konusu olan Demokratların ya da Cumhuriyetçilerin değerleri değil, Amerikan değerleridir ve bunlar için mücadele etmeliyiz" diye konuştu.

Obama "Warren Buffet kuralı"na da gönderme yaptı. Dünyanın en zengin insanlarından biri olan Amerikalı yatırımcı Warren Buffet, sekreterinin ödediği vergi oranının kendisininkinden daha yüksek olduğunu söylemişti.

Buffet'in sekreteri Debbie Bosanek, konuşmayı Meclis'te Obama'nın eşi Michelle Obama'yla birlikte izledi.

Yıllık brüt 250 bin dolardan daha az para kazananlara vergi artışı getirmeyecekleri taahhüdünde bulunan Obama, "Ama 1 milyon dolardan fazla kazananlar yüzde 30'dan daha az vergi ödememeli. Buna sınıf savaşı diyebilirsiniz. Ama bir milyarderden en az sekreterinki kadar vergi ödemesini istemek birçok Amerikalıya göre sağduyu çağrısıdır" dedi.