BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,76
ALTIN 2.426,20
HABER /  GÜNCEL

Obama, Beşar Esad üzerinde baskıyı artırıyor

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın mali kaynaklarını hedeflediğini söyleyen ABD yönetimi, Suriye'nin en büyük ticari bankasına ve cep telefonu işletmecisine yaptırımlar uygulayacağını açıkladı.

Abone ol

ABD hükümeti, muhalif eylemcilere yönelik operasyonların sürdüğü Suriye üzerinde baskıyı artırmak amacıyla ülkenin en büyük ticari bankasına ve cep telefonu işletmecisine yaptırımlar uygulayacak.

Amerikan Hazine Bakanlığı yetkilileri Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın mali kaynaklarını hedeflediklerini söylediler.

Esad karşıtları, Humus kentinde tank ve uçak savar silahlarla donanımlı Suriye ordusunun dün 18 eylemciyi daha öldürdüğünü belirtiyorlar.

Suriye hükümetinden bir açıklama gelmezken, uluslararası gazetecilere giriş izni verilmediği için protestolara ilişkin haberler genellikle bağımsız kaynaklarca doğrulanamıyor.

ABD, yaptırım listesine aldığı Suriye Ticaret Bankası'nı konvansiyonel olmayan silah üretimi ve alımını mali yönden desteklemekle suçluyor.

Yaptırımların hedefine konan telefon işletmetcisi Syriatel şirketi ise Suriye'nin en güçlü işadamlarından biri kabul edilen Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın kuzeni Rami Mahluf'a ait.

Buından önce Barack Obama mayıs ayında da Suriye yönetimi üzerinde baskıyı artırmak amacıyla Cumhurbşakanı Esad dahil önde gelen bir dizi Suriyeli yetkiliye yönelik yaptırımlar açıklamıştı.

Suriye'de 41 yıldır iktidarda olan Esad ailesine karşı mart ayı ortasında başlayan ayaklanma ve protestolarda bugüne değin 1700'ü aşkın kişinin öldüğü düşünülüyor.

Son haftalarda ABD yönetiminin Suriye konusunda kullandığı dilin giderek sertleştiğine tanık olunuyor.

Barack Obama, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a iktidardan inmesi yönünde henüz açıkça bir çağrı yapmış olmasa da, bu doğrultuda bir talebin yakın zamanda gelmesi olası görülüyor.

Obama çarşamba günü ''Beşar Esad'sız bir Suriye'nin daha iyi bir yer olacağını'' söyledi.