BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,84
ALTIN 2.432,68
HABER /  DÜNYA

Obama baskıya dayanamadı çark etti

ABD Başkanı Obama, İsrail yanlısı etkin lobi grubunda konuştu güvence verdi!

Abone ol
ABD Başkanı Obama, İsrail yanlısı etkin lobi grubu Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi'nin (AIPAC) Washington'da düzenlenen toplantısında konuştu. İsrail'e Filistin konusunda daha önce sınırlarla ilgili uyarıda bulunan Obama,
İsrail'de bazı tartışmalara neden olan "1967 sınırlarıyla" ilgili sözlerinde, "yeni bir unsurun olmadığını ve bu konudaki tartışmaların bir temele dayanmadığını" söyledi.

Konuşmasında Obama'nın, hafta içindeki Ortadoğu konuşmasında, "İsrail ve Filistin sınırlarının, karşılıklı mutabakata varılan takaslarla 1967 sınırlarını temel alması gerektiği" yönündeki sözlerinin İsrail'de yarattığı kaygıları yatıştırmaya çalıştığı gözlendi.
"Bu sözlerinde yeni birşey olmadığını" ifade eden Obama, "müzakerelerin temel çerçevesinin, önceki Amerikan yönetimleri de dahil olmak üzere taraflar arasındaki görüşmelerin temelinde uzun süredir yer aldığını" kaydetti. 

"TARTIŞMALAR BİR TEMELE DAYANMIYOR"

Obama, "'karşılıklı mutabakata varılan 1967 sınırları', tanımı gereği, tarafların yani İsrail ve Filistinlilerin 4 Haziran 1967'de olankinden farklı bir sınırı müzakere edecekleri anlamına geliyor. Bu, konu üzerinde bir nesildir çalışan herkesçe iyi bilinen bir formül. Bu, taraflara, yeni demografik gerçeklikler ve iki tarafın ihtiyaçları da dahil olmak üzere, son 44 yıl içinde meydana gelen değişimleri hesaba katma imkanı veriyor" diye konuştu. Söz konusu sözleriyle ilgili yapılabilecek tartışmaların bir temele dayanmadığını savunan Obama, şunları kaydetti:

"Geçen perşembe günkü açıklamamda yaptığım şey, uzun süredir özel alanda kabul edilen bir şeyi kamuoyu önünde söylemekti. Bunu yaptım çünkü barışa ulaşmak için bir 10 yıl daha, bir 20 yıl daha, ya da bir 30 yıl daha beklemeyi göze alamayız. Dünya çok hızlı hareket ediyor. (Barışın gecikmesi halinde) İsrail'in yüz yüze olduğu olağanüstü sıkıntılar büyüyecek ve bu gecikme, İsrail'in güvenliğine ve barışına zarar verecektir."

"İSRAİL'İN GÜVENLİĞİNE OLAN BAĞLILIĞIMIZ SARSILMAZ"

ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan sarsılmaz bağlılığının, sadece sahip oldukları ortak çıkarlardan ve yüz yüze oldukları ortak tehlikelerden değil, paylaştıkları ortak değerlerden kaynaklandığını söyleyen Obama, "Bazı zamanlarda görüş ayrılığına düşebilsek de, ki dostlar arasında bu olur, ABD ve İsrail arasındaki bağlar, kırılmaz niteliktedir ve ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan bağlılığı bir zırh kadar güçlüdür" dedi.

ABD Başkanı Obama, kredibiliteye sahip bir barış sürecinin olmaması halinde, İsrail'i uluslararası çapta izole etme çabalarının ve Filistinlilerin arasında müzakereleri terk etme yönündeki düşüncelerin daha da ivme kazanacağı uyarısında bulundu.

NETANYAHU'DAN, "OBAMA İLE BİRLİKTE ÇALIŞMAYA KARARLIYIZ" MESAJI

Bu arada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyanu, Obama'nın konuşmasının ardından bir açıklama yayımlayarak, barış müzakerelerinin yeniden başlatılmasının yollarını bulmak için Obama ile birlikte çalışmaya kararlı olduğunu belirtti.

Netanyahu açıklamasında, "Başkan Obama'nın barışı ilerletme isteğinin bir ortağıyım ve onun bu hedefe ulaşma doğrultusunda geçmişteki ve şu andaki çabalarını takdir ediyorum. Barış, hepimiz için hayati bir ihtiyaç" ifadelerini kullandı.