BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

O ucube yurt dışına mı gidecek?

Kars'ta, Başbakan Erdoğan'ın 'ucube' dediği heykelin yıkımı başladı. Heykeli almak isteyen iş adamları sıraya girdi!

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kars gezisinde 'ucube' diye nitelendirdiği İnsanlık Anıtı'nda yıkım bu sabah başladı. Anıtın heykellerinden birinin baş kısmı bu sabah saat 10.12'de kesildi.

Sukapı Mahallesindeki Üçler tepesi üzerine Kars'ın eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından heykeltraş Mehmet Aksoy'a yaptırılan 24,5 metre yükseklikteki anıtın yıkımına dün sabah 06.00'da başlandı.

272 bin liralık yıkım ihalesini alan Avşin inşaatin işçileri anıtın ilk olarak sırtı Kars Kalesine bakan başını kesmeye çalıştı. Kurulan iskelenin üzerine vinçle kaldırılan elmas kesme makinesini hazırlayan işçiler, zaman zaman çıkan şiddetli rüzgar ve halatın kopması yanısıra meydana gelen teknik arızalar nedeniyle dün saat 19.00 sıralarında anıtın kaldırılma işlemine ara verdi.

Bugün saat 06.00'da yeniden çalışmalarına başlayan işçiler heykelin Kars kalesi'ne bakan taraftaki bölümün baş kısmını saat 10.12'de kesti. İnsanlık anıtının arka tarafındaki kent ormanına giden karayolu heykelin yola düşmesi ihtimaline karşı trafiğe kapatıldı.

'UCUBE' YURT DIŞINA MI GİDECEK

Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök bugünkü köşesinde Berlin'den gelen ilngiç bir teklifi ele alıyor. Berlin'de restoran işleten iş adamı Adnan ile yaptığı görüşmede, Kars'taki heykel yıkımı yurt dışında ciddi tepkilere neden olduğunu anlatarak ilginç bir teklif de bulunmuş.

İşte o ilginç telefonun detayları:
-"Ben Mehmet Aksoy'a ulaşmaya çalışıyorum ama ulaşamadım. O'na bir teklif yapmak istiyorum. Ben bu heykele talibim.
-"Çok kötü bir heykel ne yapacaksın" diyorum.
-"Berlin'e getireceğim ve burada bir yere dikeceğim."
Bir anda duraklıyorm.
Gözümün önüne, TIR'larla taşınan dev bir heykel geliyor.
Herhalde 21'inci yüzyılın en büyük kültür "Exodus"ü olurdu.
Eminim üzerine belgesel gilmler yapılırdı. Dünya basını bu yolculuğu adım adım izlerdi.
Adnan kapattıktan sonra Mehmet Aksoy'u arıyorum.
Kars'tan dönmüş.
Dana ben konuşmadan içini dökmeye başlıyor.
-"Konsantrasyonum bozuldu. Heykel yapamıyorum. Sanat eserinin kaderi bir insanın iki dudağı arasında esir olabilir mi" diyor
Devam ediyor
-"Orada yıkılan sadece bir heykel değil. Bir hayal yıkılıyor. Barış hayali."
Nefes almak için durunca araya girip, Adnan'ın tekilfini iletiyorum.
Bir ara duruyor
-"Dünyada ne olağanüstü insanlar var" diyor

Sonra devam ediyor
"Türkiye'den çok teklif var. Ama o heykelin Kars'ta kalması lazım. Cumhuraşkanı'ndan rica ettim. Hiç olmazsa mahkemeyi beklesinler. Ama beklemiyorlar. Bir üst mahkmeye götürürüz diye davayı başlatmıyorlar"