BIST 10.196
DOLAR 32,39
EURO 34,75
ALTIN 2.405,87
HABER /  DÜNYA

O rapora İran'ın tepkisi sert oldu

Tahran'ın nükleer silah geliştirdiğine yönelik rapora tepki gösteren Ahmedinecad toplu igne başı kadar geri adım atmayacaklarını ilan etti.

Abone ol

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun Tahran’ın nükleer silah geliştirdiği yönündeki raporuna tepki gösterirken Fransa'dan "benzeri görülmemiş yaptırım" uyarısı geldi. Çin ise İran'a yönelik operasyonun Ortadoğu'da çatışma yaratacağını savundu.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, yurt içi gezileri kapsamında gittiği Çahar Mahal-Bahtiyar adlı eyalette halka hitaben yaptığı konuşmada, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) İran'ın nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili raporu ile Batılı ülkelerin terörizm ve atom bombası konularındaki suçlamalarına değindi.

Devlet televizyonunun canlı verdiği konuşmada kalabalık bir gruba hitap eden Ahmedinejad, ABD ve müttefiklerinin İran karşıtı politikalarının bir sonuç vermediğini, asıl zararı onların gördüğünü söyledi.

Atom bombasına ihtiyaç duymadıklarını yineleyen ve bu yöndeki suçlamaları reddeden Ahmedinejad, ABD, İsrail ve bazı Batılı ülkelere hitaben, ''Sizler de biliyorsunuz ki İran halkı akıllıdır ve sizlerin 20 bin atom bombası karşısında 2 tane atom bombası yapmaz'' ifadesini kullandı.

AHLAKLI MİLLETİN ATOM BOMSANA İHTİYACI OLMAZ

Binlerce atom bombası olanların, her gün yenilerini yapanların İran'ı atom bombası yapmakla suçlamasını ''yüzsüzlük'' olarak değerlendiren Ahmedinejad, ''Ahlaklı ve kültürlü bir milletin atom bombasına ihtiyacı olmaz'' dedi.

Ahmedinejad, terörizme Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan, milletvekilleri ve vatandaşlarını kurban veren bir ülkenin terörizme destek vermekle suçlanmasını ''hayasızlık'' olarak tanımladı.

''İran, diğer milletlerin topraklarını mı ele geçirmek istiyor, onların servetlerine mi göz dikmiş?'' diye soran Ahmedinejad, asıl teröristin ve terörizme destek verenlerin bu tür işleri yapanlar olduğunu söyledi.

UAEK ONURUNU ABRD İÇİN FEDA EDİYOR

İran'ın nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili UAEK raporunun ABD'nin temelsiz iddialarına dayandığını belirten Ahmedinejad, kurumun başkanı Yukiya Amano'ya hitaben, ''Ne diye kendinizin ve kurumun onurunu ABD'nin asılsız iddialarına feda ediyorsunuz?'' diye sordu.

İĞNE BAŞI BÜYÜKLÜĞÜNDE GERİ ADIM ATILMAYACAK

İran'a düşman olanların hiçbir zaman zaferin tadına varamadığını kaydeden Ahmedinejad, İran halkının gittiği yoldan bir iğne başı büyüklüğünde bile geri adım atmayacağını sözlerine ekledi.

FRANSA'DAN TEHDİT GİBİ UYARI

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, İran’ın nükleer programı konusunda uluslararası kamuoyuyla işbirliği yapmaması durumunda daha önce benzeri görülmemiş derecede ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği uyarısını yaptı. Juppe açıklamasında, “Fransa, İran üzerindeki diplomatik baskının bir düzey daha artırılması gerektiğine inanıyor” dedi.

Fransız Bakan, İran’ın uluslararası kamuoyunun taleplerine yanıt vermeyi ve işbirliği yapmayı reddetmesi durumunda diğer hevesli ülkelerle birlikte benzeri görülmemiş derecede yoğun yaptırımlar uygulamaya hazır olduklarını belirtti. Juppe RFI radyosuna yaptığı açıklamada ise "BM Güvenlik Konseyi'nin toplanması çağrısı yapıldı" dedi.

ÇİN TEDBİRİ ELDEN BIRAKMIYOR

Çin ise İran’ın nükleer programına yönelik bir operasyonun, Ortadoğu’da geniş kapsamlı bir çatışmaya yol açacağını savundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, UAEK'nin raporunu incelediklerini belirterek, meselenin barışçıl görüşmeler kanalıyla çözülmesi çağrısını yineledi.

Hong, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Çin’in nükleer silahların yayılmasına ve herhangi bir Ortadoğu ülkesinin nükleer silah geliştirmesine karşı olduğunu söylemek isterim. Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’nın taraflarından biri olarak İran da nükleer silahların yayılmasının önlenmesi konusunda sorumluluk sahibidir” dedi.

BÖLGENİN GÜVENLİĞİ TEHLİKEYE GİRER

İran’ın esneklik ve samimiyet çerçevesinde hareket etmesi ve UAEK’yle ciddi bir işbirliği yürütmesi gerektiğini belirten Hong, Ortadoğu’daki güvenlik koşulları göz önünde bulundurulduğunda yeni bir çatışmadan kaçınmanın bölge ve uluslararası kamuoyu için önemli olacağını belirtti.

Hong, Çin’in meseleyi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne götürme konusunda bir acelesinin olmadığını da sözlerine ekledi.