BIST 10.187
DOLAR 32,36
EURO 34,65
ALTIN 2.386,48
HABER /  GÜNCEL

Nijer'in kuzeyinde 'şüpheli' çatışma

Ülkeye Libya'dan giriş yapıp Mali'ye doğru ilerleyen bir konvoyla ordu birlikleri arasında çatışma yaşandı. Konvoyun, Libya'daki akıbeti bilinmeyen silahlarla bağlantılı olması ihtimaline dikkat çekiliyor.

Abone ol

Nijer ordusundan yapılan açıklamada, ülkeye Libya sınırından giriş yapan bir konvoyla çatışma yaşandığı bildirildi.

Savunma bakanı Mahmudu Karidyo tarafından yapılan açıklamada söz konusu konvoyun Nijer üzerinden Mali'ye doğru ilerlemekte olduğu ve çatışmada bir askerin hayatını kaybettiğini belirtildi.

Çatışma sonrasında konvoydaki bazı kişilerin yakalandığını söyleyen savunma bakanı konvoydakilerin Libya'da devrilen Kaddafi'ye bağlı milislerden oluşup oluşmadığı konusuna açıklama getirmedi.

Kuzey Nijer'de yayım yapan Radyo Nomad'den gazeteci Serge Hilpron ise AP'ye yaptığı açıklamada konvoyda Libyalıların ve Tuareg kabilesine mensup kişilerin bulunduğunu belirtti.

Libya'nın güney komşusu Nijer, son dönemlerde aralarında El Kaide'nin de bulunduğu çeşitli silahlı grupların etkili olduğu bir ülke.

Nijer'in kuzey bölgelerinde Tuareg kabilesinin de güçlü olduğu biliniyor.

Tuaregler ve Nijerli bazı kabileler, Kaddafi'nin NATO güçlerine ve Libyalı isyancılara karşı verdiği mücadelede görev almışlardı.

Nijerli gazeteci Serge Hilpron, Libya'da Kaddafi döneminden kalan silahlar sebebiyle Nijer'in kuzeyinde ciddi bir silah kaçakçılığı faaliyeti yaşanmakta olduğunu belirtti.

Hilpron, Libya'daki silahları ele geçiren silah tüccarlarının olası müşterileri arasında Mali'de bulunan El Kaide örgütünün de bulunduğu iddiasında bulundu.

Libya'da yaşanan rejim değişikliği sonrasında akıbeti bilinmeyen ciddi miktarda silah ve askeri mühimmat, ABD ve BM Güvenlik Konseyi tarafından tehdit olarak görülmekte.