BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,74
ALTIN 2.402,13
HABER /  GÜNCEL

O hakimin koltuğu gitti

Ara karar okunurken ayağa kalkmayan avukatın sandalyesini aldırarak ayakta durduran İş Mahkemesi Hâkimi Yiğin, TBB'nin programından 'rencide edici davranışı' nedeniyle çıkarıldı.

Abone ol

Türkiye Barolar Birliği (TBB), duruşmada ara karar okunurken ayağa kalkmayan avukatın sandalyesini kaldırtarak ayakta durma cezası veren hâkim Ali Yiğin’in avukatlara yönelik seminerde eğitmen olarak görevlendirilmesini iptal etti. Barolar Birliği iptalin nedenini, “Yargının kurucu unsuru olan avukatlara meslek itibarını rencide edici davranışta bulunması” olarak açıkladı.

İstanbul 4. İş Mahkemesi Hâkimi Ali Yiğin’in adı, TBB eğitim Merkezi’nce Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray barolarına yönelik olarak 10 Ocak 2015’te Kayseri’de gerçekleştirilecek olan, “İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku” konulu meslek içi eğitim seminerinde eğitmen olarak duyuruldu.

EĞİTMEN OLMAYACAK

Ancak Yiğin, seminer programı belli olduktan sonra, 17 Aralık 2014’de, İstanbul 4. İş Mahkemesi’nde görülen bir duruşmada avukat Fırat Avşar’ın ara karar okunurken, “Yasada ayağa kalkma zorunluluğu yok” diyerek ayağa kalkmayı reddetmesi üzerine duruşmaya verdiği arada, “Yasada avukata koltuk/sandalye verilmesi zorunluluğu da yok” diyerek avukatın oturduğu sandalyeyi kaldırttı.

TEPKİ ÇEKTİ

Avukatların ve baroların tepkisini çeken bu uygulamasının ardından TBB, Yiğin’in seminer programındaki eğitmenliğini iptal ederek yerine Yrd. Doç. Dr. Engin Ünsal’ın eğitmen olarak görevlendirilmesine karar verdi. Barolar Birliği’nin konuya ilişkin yaptığı duyuruda Yiğin’in eğitmenlik görevinden alınmasının nedeni, “avukat meslektaşlarımıza yönelik ve savunma makamını rencide edici bir ortam yarattığı” sözleriyle açıklandı.

Barolar Birliği, “Meslektaşlarımıza, yargının kurucu unsurluğuyla bağdaşmayan muamelede bulunan hâkim ve savcıların, görevlerinden ayrıldıktan sonra baroya kayıt için müracaatta bulunmamalarını temenni ettiğimizi ve söz konusu davranışlarla ilgili her türlü müracaatı yapmaya, mevzuatın bize verdiği yetkileri kullanmaya kararlılıkla devam edeceğimizi saygı ile tüm yargı camiasının bilgilerine sunarız” denildi.