BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,94
ALTIN 2.445,81
HABER /  POLİTİKA

O general ortaya çıktı

12 yıl önce bir röportaj yayınlanmıştı Aydınlık dergisinde. Eşref Bitlis'le ilgili.. Konuşan generalin kim olduğu belli oldu.

Abone ol Röportaj yapılan kişinin Veli Küçük olduğunu, aynı soruşturma kapsamında tutuklanan İşçi Partisi lideri ve Aydınlık Dergisi'nin başyazarı Doğu Perinçek açıkladı.

Aydınlık dergisinin 25 Ağustos 1996 tarihli nüshasında yayınlanan röportajda, 'Org. Bitlis'in ölümüyle Çiller'in Özel Örgütü'nün bir bağlantısı var mı?' şeklindeki soruyu Veli Küçük, şöyle cevaplamış:

"Bu soruya doğrudan cevap veremem. Eşref Paşa Amerika'ya çok karşıydı. Avrupa'ya yakındı. Ölümü ABD'nin işi. Bizimkilerin parmağı var. Genelkurmay emretmeseydi soruşturma kapanmazdı."

'PKK'ya silah sevkıyatını önlediği için öldürüldü'

Röportajda dikkat çeken bir iddia ise CIA ajanları tarafından Barzani, Talabani ve PKK'ya silah gönderildiği bilgisi. Küçük, silah teslimatıyla ilgili soruya şu cevabı vermiş:

"Eşref Paşa Jandarma Genel Komutanlığı'ndakileri değil, Kuzey Irak ve Güneydoğu'da faaliyet yürüten yardım kuruluşlarındaki CIA'cı ve Özel Harpçileri de engelledi. Bunların yaptığı her şey denetim altına alındı. Bunların Kuzey Irak'a Silopi'den giriş çıkışlarını engelledi. Gıda yardımı adı altında konteynırlarla Barzani ve Talabani'ye verilen silahları ilk yakalatan da Eşref Paşa'dır. O silahlar daha sonra Güneydoğu'daki PKK'lılarda çıktı."

Ergenekon soruşturmasında da Veli Küçük'ün silah teslimatı konusunda bilgisine başvurulduğu iddia edilmişti. (Kamil Maman-Zaman)