BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,03
ALTIN 2.514,01
HABER /  DÜNYA

O asker idam edilecek (video)

Pakistan'da bir gösteriye katılan genci herkesin gözü önünde öldüren askerin yargılandığı dava sonuçlandı

Abone ol

Pakistan'da bir gencin, katıldığı gösteri sırasında askerler tarafından tekme tokat gözaltına alındıktan sonra kameralar önünde bir asker tarafından vurularak hayatını kaybetmesi üzerine gelişen tepkiler ses getirdi.

Genci öldüren asker idama mahkum edildi, ona yardımcı olanlar da ağır cezalar aldı.

Kamuoyundaki baskı sonucu, Pakistan hükümeti Karaçi'deki polis ve özel kuvvetler komutanlarını görevden aldı ve olay mahkemeye taşındı.

29 Haziran'da açılan dava bugün karar bağlandı. Bugün yapılan duruşmada Yargıç Beşir Ahmed Khoso, Özel kuvvetlere mensup asker Şehid Zafer’i idam cezasına ve 200 bin rupi (4100 TL) tazminat ödemeye mahkum etti. Khoso, Zafer’e hitaben, "Sarfraz Shah’ı öldürdüğünüz iddiaları kanıtlanmıştır. Ölüm cezanızı ilan ediyorum. Aynı zamanda sizi 200 bin rupi tazminat ödemeye mahkum ediyorum" dedi. Mahkeme ayrıca diğer beş özel kuvvetler askeriyle, Shah’ı hırzıslık suçlamasıyla birliğin önüne sürükleyen bir sivili de ömür boyu hapis ve 100 bin rupi para cezasına çarptırdı.

PAKİSTAN'DA BİR İLK
Mahkemenin bu kararıyla, Pakistan’da ilk kez sivil bir mahkeme, bir muvazzaf ordu mensubunu idama mahkum etmiş oldu.

Pakistan’da özel kuvvetler, teknik olarak İçişleri Bakanlığı’nın denetimi altında olsa da birlik ülkeyi kuruluşundan bu yana geçen sürenin neredeyse yarısında yönetmiş olan ordunun bir parçası sayılıyor. Hatta televizyonlarda yayınlanan görüntülerde Shah’ın silahlı olduğuna dair hiçbir kanıt olmamakla birlikte, İçişleri Bakanı Rehman Malik kurbanın ruhsatsız silah taşıdığını öne sürmüştü. Olayla ilgili olarak dava 29 Haziran’da açılmıştı. Pakistan’da bu kadar kısa süre içinde böyle bir gelişme elde edilmesi nadir bir durum.