BIST 10.267
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.410,20
HABER /  GÜNCEL

O aileden 4 kişi ajanlıktan içerde

Uludere'de 29 yakınını kaybeden Encü ailesinden 2 kişinin de aralarında bulunduğu 4 kişi'nin KDP'ye ajanlık yaptıkları gerekçesiyle tutuklandığı ortaya çıktı

Abone ol

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu ve Gülyazı köyleri, kaçakçılık yapan 35 köylünün hava operasyonuyla öldürülmesinin acısını yaşarken, ölen köylülerin yakınlarına ilişkin yeni detaylar ortaya çıkmaya başladı.

Operasyonda 29 üyesini kaybeden Encü ailesinden korucu Şeyhmus Encu ile kaçakçı Kamil Encü ile kurbanlardan Seyit Enç'in yakını Hüseyin Enç ve Hüseyin Tosun adlı 4 kişinin, Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin gizli servisine bilgi aktarmaktan 3 yıldan beri tutuklu yargılandıkları belirlendi.

Milli İstihbarat Teşkilatı Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı ve Şırnak Alay Komutanlığı ekipleri, 3 yıl önce 4 şüpheliyi gizli bir nokta operasyonla alıp Diyarbakır'a götürdü. Tutuklanan şüpheliler hakkında, "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek" suçundan 20'şer yıl hapis istemiyle dava açıldı.

ASKERİ BİLGİLERİ AKTARMIŞLAR

Sanıklar hakkında MİT'in teknik takipleri ışığında hazırlanan iddianameye göre; Bir kolu Kuzey Irak, diğer kolu Uludere'nin Gülyazı ve Ortasu köyünde bulunan Encü ailesinin mensup olduğu Goyan aşiretinin bazı üyeleri, başında Mesud Barzani'nin oğlu Mesrur Barzani'nin bulunduğu, KDP'nin Parastin isimli istihbarat örgütüyle temasa geçti.

Özellikle korucu ve kaçakçılardan seçilen kişiler, sınır kesimindeki askeri hareketlilik hakkında Parastin'e bilgi aktarmaya başladı. Sanıklar, sınırdaki karakol, kontrol noktaları, askeri mevzilerle ilgili doküman, fotoğraf ve video çekimi, sınır bölgesinde görev yapan subay ve üst rütbelilerin kimlik bilgileri, telefon numaraları, adres ve diğer konularda ayrıntılı bilgi temini, TSK'nın bölgedeki operasyonları, bölgedeki araç, silah ve personel hareketleri şifreli olarak Parasin'e aktardı. Casusluk trafiği dinleme cihazlarıyla MİT tarafından tespit edildi.

16 ASKER ŞEHİT OLDU

Parastin ise elde ettiği istihbari bilgileri PKK'yla paylaştı. PKK ise güvenlik güçlerine yönelik saldırılar gerçekleştirdi. Güvenlik güçlerinin tespitlerine göre, 4 sanığın verdiği bilgiler doğrultusunda PKK'nın gerçekleştirdiği eylemlerden bazıları şunlar:

25 Haziran 2007: Uludere'de keşif ve gözetleme yapan askeri birliğe mayınlı saldırı. 1 asker şehit oldu.

18 Temmuz 2007: Çukurca'da askeri araca uzaktan kumandalı saldırı. 2 asker şehit düştü, 6'sı yaralandı.

7 Ekim 2007: Şırnak Küpeli Dağında askeri birliğe pusu sonucu 13 askerin şehit edilmesi. 20 Şubat 2008'de TSK'nın Zap Kampı'na düzenlediği kara harekâtıyla ilgili yapılan hazırlıklar ve askerin bu kampa yönelik giriş yapacağı noktaların da örgüte sızdırıldığı kaydedildi.

Bordo berelilerin şifresi kırmızı şapkalılar

Sanıkların, Parastin elemanlarıyla şifreli konuştukları belirlendi. Buna göre korucular için "uzun kulaklılar" ifadesini kullanıyor. Sanıklar, operasyona çıkan askerler için "Keçiler yaylaya çıktı" diyordu. Kar elbisesi giyinen askeriler içinbe "Sınırda o beyazları giyinmişler" ifadeleri kullanıldı. Askeri birliklerden, "Koyunların durumu iyi. Hepsi yerinde otluyor" diyerek hareketlilik olmadığını aktarmışlar. Bordo Bereliler'in şifresiyse "Kırmızı şapkalılar."

'Pişmanım, devlet merhametlidir'

Sanıklardan Kamil Encu (İddianameye yansıyan ifadesi): Parastin üyesi Abdurrezzak adlı kişi benden bilgi alıyordu. Telefonda bana 'Desti' adını verdi. Bazı sınır karakolları, askeri bölgeler, üs noktalarının fotoğraflarını çektim. Hafıza kartını kaçakçılık yapan Iraklı Fadıl'a veriyordum. Fadıl Abdurrezzak'a verip, boş sim kartı bana geri getiriyordu. Askeri hareketlilik, sınır ötesi nokta operasyonlar, askerlerin rütbeleri hakkında bilgi akışı sağladım. Askerlerin elindeki top ve havan sayısı hakkında bilgi verdim. Abdurrezzak bana 2 kez 750 lira, erzak ve kontör yolladı. Pişmanım, yaptığımdan utanıyorum ve devletimden özür diliyorum. Devlet merhametlidir."

Başbuğ'un ziyaretini sızdırmışlar

Sanıkların sızdırdığı ileri sürülen bilgilerden bazıları:

* Kırklareli'nden bölgeye geçici görevle gelen bir tabur askerin yerleşim noktası ile 2 binbaşının telsiz kodları.

* Başbakanlık İstatistik Kurumu ile İçişleri Bakanlığının bölgeye yönelik faaliyetleri ve genelgeleri, AK Parti encümen ve meclis üyeleri.

* Ortasu ve Gülyazı bölgesinde koruculardan oluşan bir özel kuvvet gücü kurulacağını bilgisi.
* Operasyona çıkan 350 asker ile ellerindeki silah ve teçhizat listesi.

* Askeri personelin 20 çadır kurup bilgisayar ile kontrol edilen insansız hava keşif aracı kullandığı, piyade birliklerinin mıntıkaya dağıldığını, 3 teğmen, 7 uzman çavuş, 3 astsubayın isimleri.

* Alay seviyesindeki bir birliğin Yemişli köyüne geldiği, kara harekâtı için her an Irak'a girebilecekleri.

* Dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un Şırnak Ortasu'ya yaptığı ziyaret bilgisi.

* Şırnak Valiliği tarafından şehit yakınları için organize edilen Ankara, Çanakkale ve Şanlıurfa'yı kapsayan gezi programı.