BIST 10.181
DOLAR 32,22
EURO 35,12
ALTIN 2.467,95
HABER /  GÜNCEL

Nurişden terbiyesiz şov!

Nuriş kardeşler iyice çığırlarından çıktılar. Mahkemede hakime öyle bir söz söylediler ki duyan kulaklarına inanamıyor

Abone ol

Nuriş kardeşlerin bugün mahkemesi vardı. Mesleği sorulan Nuri Ergin, ''Kereste tüccarı olduğunu'' ve adresinin ''Fenasi Kerim Sokak Abdullah Apartmanı'' olduğunu ifade etti.

Uşak E Tipi Cezaevi'nde 2000 yılında hükümlü Nizamettin Dal'ın işkence edilerek öldürülmesiyle ilgili açılan ve Yargıtay'ın bozma kararının ardından tekrar görülmeye başlandı.

İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ikinci duruşmasında Nuri ve Vedat Ergin kardeşler olmak üzere tutuklu yargılanan 14 sanık ile avukatları katıldı.

ADRESİNİ AÇIKLARKEN KÜFRETTİ

Hakim Nuri Ergin'e mesleğini ve adresini sordu. Ergin ise lakayt bir tavırla "Kereste tüccarıyım" dedi. Açıkladı adres ise şok etkisi yarattı: "''Fenasi Kerim Sokak Abdullah Apartmanı"

Sanıklardan Mehmet Öğet, Vedat Ergin'e ,''Adam gibi ifade verin. Felsefe yapmayın lan!'' diyerek bağırması üzerine Mahkeme Başkanı tarafından salondan çıkarıldı.

DAL CİNSEL PİSLİK YAPTI

Savunması alınan Vedat Ergin, ''Cumhuriyet Mahallesi, Mustafa Kemal Sokak, Ziya Gökalp Apartmanı No: 1923'te'' oturduğunu ve cezaevine girmeden önce ''elmas işlemeciliği'' yaptığını söyledi.

Dövülerek öldürülen Nizamettin Dal'ın bir mahkuma ''cinsel pislik'' yaptığını ve diğer mahkumlarca dövüldüğünü belirten Ergin, kendisinin de bir kaç kez bu mahkuma vurduğunu belirtti.

ZEKARİYE ÖZ'E ÖNERİLER

Mustafa Duyar'ın öldürülmesi olayının ardından kendisini ve kardeşini ortadan kaldırtmak isteyen kişilerin bu amaçla Uşak Cezaevi'ne kendilerinin naklini yaptırdığını öne süren Vedat Ergin, bu durumdan eski Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun'un sorumlu olduğunu ileri sürdü.

Ergin, ''Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, Sabancı suikastıyla ilgili bir şeyler ortaya çıkarmak istiyorsa Ali Suat Ertosun'un neden Mustafa Duyar'a yakınlık gösterdiğini sorgulasın.'' dedi.

ASIL CİNAYET ŞEBEKESİ ONLAR

Özel bir televizyon kanalında yayınlanan Uşak Cezaevi'ndeki isyan görüntülerine de değinen Vedat Ergin, bu görüntülerin kovuşturmayı yürüten Uşak Ağır Ceza Mahkemesi'nde dahil olmadığını öne sürdü.

Ergin, "Sekiz sene sonra hangi gizli el bu görüntüleri Zekeriye Öz'e gönderdi. Bu görüntüleri kim çekmiş, kim saklamışsa asıl cinayet şebekesi onlardır. Ağabeyim ve ben onlardan davacıyız.'' şeklinde konuştu.

VELİ KÜÇÜK'Ü TANIYORUZ

Ergenekon sanığı emekli Tuğgeneral Veli Küçük hakkındaki sözleri konusunda ise Ergin, ''Veli Küçük'ü tanımıyoruz. Biz hiçbir örgütün işbirlikçisi değiliz. Eğer bir oluşumla irtibatımız kanıtlanırsa kafamıza sıkacağız. Bizim soy ismimiz Ergin, Çakıcı ya da rakıcı değil. O dönemde cezaevinde herkes uyuşturucu kullanmıştı. Ben de kullanmıştım. Bunu gizleyecek değilim. Askerlerin etkilemek için de öyle sözler sarf etmişizdir. Nedeni budur.'' dedi.

KORKUDAN SUÇ İŞLEYEMİYORLAR

Vedat Ergin, dönemin Uşak Valisi Ayhan Çevik'in kendilerine isyan öncesinde teşekkür ettiğini ileri sürerek, ''Şimdi açıklamalar yapıyor; ancak o dönemde bize kendisi gelip teşekkür etti. İçeri girmekten korktukları için kimse suç dahi işlemiyor, suç oranı düştü." diye konuştu.


Nuri Ergin, Nizamettin Dal'ın cezaevi delikanlılığına yakışmayacak harekette bulunduğu için diğer mahkumlarca dövüldüğünü; kendisinin ise olay olduktan sonra bundan haberi olduğunu iddia etti.

SAĞCI YA DA SOLCU DEĞİLİM

Mustafa Duyar'ın şehit ettiği Mehmetçikler nedeniyle milli duygularıyla hareket ederek öldürttüğünü bundan dolayı ceza da aldığını kaydeden Nuri Ergin, ''Ona çocuk da yaptırttılar. Ben Ülkücü, sağcı ya da solcu değilim. Mehmetçik'in hesabını sormak bana düşmez; ama düşerse de sormak için elimden geleni yaparım.'' şeklinde konuştu.

TETİKÇİLİK TEKLİF ETTİLER

Nuri Ergin, bir mahkuma kendilerini öldürtmeleri için para teklif edildiğini de ileri sürdü.

Duruşmada Nusret Yıldız, Kadri Kalemli, Ercüment Tekin ve Hüseyin Canbaz'ın da ifadeleri alındı.

İfadeler sırasında mahkeme başkanı zaman zaman sanıkları uyardı. Ergin kardeşlerin iddialarının Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilmesine karar veren mahkeme heyeti, eksiklerin tamamlanması için duruşmayı 26 Mart tarihine erteledi.

OLAY

Uşak E Tipi Cezaevi'nde 2000 yılında 6 kişinin ölümü, 23 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylardan 1 ay önce, hükümlü Nizamettin Dal işkence edilerek öldürülmüştü.

Kamuoyunda ''Karagümrük Çetesi'' olarak ifade edilen organize suç örgütünün elebaşı konumunda olduğu öne sürülen Vedat ve Nuri Ergin kardeşlerin aralarında bulunduğu 22 sanık hakkında dava açılmıştı.

Uşak Ağır Ceza Mahkemesi sanıklardan Nuri Ergin'in beraatına, Vedat Ergin'in ile olaya karıştığı öne sürülen 11 sanığın 20 yıl 10 ay hapisle cezalandırılmasına karar vermişti.

Nuri Ergin, duruşmadaki ifadesinde, Nizamettin Dal'ın mahkumlara ''cinsel pislik'' yaptığını, linç edilerek öldürüldüğünü; kendisinin olayla ilgisi bulunmadığını ileri sürmüştü.

Yargıtay Birinci Ceza Dairesi, kararı dosyadaki eksiklikler nedeniyle bozmuş, dosya organize terör ve organize suçlarla ilgili ihtisas mahkemesi niteliğindeki İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.