BIST 10.267
DOLAR 32,28
EURO 34,77
ALTIN 2.406,89
HABER /  GÜNCEL

Nükleer Enerji Zorlu olacak!

Ahmet Nazif Zorlu, grubun girişimleriyle ilgili tüyolar verdi.

Abone ol

Zorlu Holding Yönetim kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Yavuz Semerci'nin Habertürk televizyonunda sunduğu Bilgi Odası programına konuk oldu.

Bir işadamının tekstilde ya da başka bir sektörde sanayiciliği iyi bilmesi durumunda her sektörde başarılı olabilceğini belirten Zorlu, "Vestel'i aldığımda, 'çaputçunun elektronikte ne işi var' dediler. Biz sanayiciliği iyi bilen bir grubuz. Bugün bizim grup şirketlerimiz dünyayla rekabet edebiliyor. Bizim esas mesleğimiz reel sektör" dedi.

PARASINI GAYRİMENKULDE DEĞERLENDİRİYOR

Bir işadamının neyi nasıl yapacağını çok iyi hesap etmesi gerektiğini vurgulayan Zorlu, 3.5 milyar dolara sattıkları Denizbank'ın parasıyla başta enerji ve gayrimenkul alanlarında değerlendireceklerini söyledi.

Türkiye'nin en önemli ihtiyacının sermaye olduğunu belirten Zorlu, "Yabancı sermayeden korkmamamız lazım. Türkiye'de birikmiş sermaye yok. 2001 krizinde IMF'nin verdiği 4 milyar dolar için tüm Türkiye bayram yaptı. Biz bankamızı satınca parayı alıp gitmedik. Türkiye'de başka alanlara yatırım yaptık, yapıyoruz" diye konuştu.

NÜKLEER ENERJİ İHALESİNE GİRECEĞİZ

1994'lerde Türkiye'de enerji sıkıntısı başladığını ve Zorlu Grubu olarak polyester iplik fabrikası nedeniyle kesintisiz enerjiye ihtiyaç duyrukları için kendi enerji santrallerini kurduklarını anlatan Ahmet Nazif Zorlu, "Polyester fabrikasında elektrik bir kere kesildiğinde 10 gün temizleme çalışması yapmak gerikiyor. Onun için kendi tesisimizi kurduk. Böylece enerji sektörüne girdik. Ardından piyasaya da satmaya başladık" dedi.

Son beş yılda Türkiye'de enerji yatırımı için ortam bulunmadığını, enerjinin yüzde 85'ini devletin ürettiğini belirten Zorlu, "Elektriğe beş yıldır zam yapılmadı, fiyatlar yeni artırıldı. Devlet zarar edebilir ama özel sektör zarar edemez" diye konuştu.

Nükleer santral ihalesine gireceklerini belirten Zorlu, Türkiye'nin bu enerjiye ihtiyacı olduğunu savundu. Avrupa'da birçok ülkede nükleer santral bulunduğunu belirten Zorlu, "Gerekli önlemler alındıktan sonra sorun yok. Zorlu grubu olarak bizim de bu konuda çalışmalarımız var" diye konuştu.

Zorlu, Rusya'nın ilk özel sektör enerji yatırımını da yaptıklarını vurgulayarak, burada hem enerji üreteceklerini hem de evleri ısıtacaklarını söyledi.

KARAYOLLARI ARAZİSİNE YARIŞMALI ESER

Geçen yıl 800 milyon dolara aldıkları Karayolları arazisinde başta kongre merkezi olmak üzere otel, çarşı, kültür merkezleri kuracaklarını anlatan Zorlu, bu merkezde kurulacak elektronik kütüphanede gençlerin dünyaya açılmasını sağlayacak bir ontam yaratacaklarını vurguladı. Zorlu, "Oraya öyle bir eser dikeceğiz ki,Türkiye'ye, İstanbul'a yakışan bir eser olacak. İlk kez Türkiye'de 15 yerli ve yabancı mimarla yarışma açtık. Bu yarışmanın sonucunda belirlenecek eseri hayata geçireceğiz. Ayrıca 110 bin metrekare alan var, bunun sadece 42 bin metrekaresine inşaat yapacağız. İstanbul'un siluetine yakışır bir eser olacak" diye konuştu.

2008'DE TEDBİRLİ OLMAKTA FAYDA VAR

ABD'de mortgage krizi ile başlayan global dalgalanmaya da değinen Zorlu, "Son dönemdeki kadar bir para bolluğu yaşanmamıştı. Hammedde fiyatları yukarı çıkarken, mamul ürünler yerinde sayıyor. 2008 de dünya için sıkıntılı bir yıl olacak. Türkiye'nin de bundan etkilenmemesi mümkün değil. 'Bizde bir şey yok sağlamız' dememek lazım. Herkesin tedbirli olması lazım" diye konuştu. Zorlu, siyasette yaşanan gelişmelerin de bİr olumsuzluk olarak ekonomiye yansımasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.